Plan huishoudhulp Gooi ligt onder vuur

Ronald Frisart
Hilversum

De manier waarop de Regio Gooi en Vechtsreek aan de slag wil met de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) deugt niet. Werknemers worden ondergebracht in een cao met slechtere salarisschalen dan ze hadden toen ze nog in de thuiszorg werkten, ze krijgen oneigenlijke concurrentie van mensen die via de Participatiewet naar de arbeidsmarkt worden begeleid en ’klanten’ zijn voor de huishoudelijke hulp die ze inhuren duurder uit dan de bedoeling is.

Dat heeft de Hilversumse SP-fractie in een scherpe brief laten weten aan de regionale wethouders sociaal domein. De SP-werkgroepen in Huizen en de BEL-gemeenten hebben soortgelijke brieven verstuurd.

Ook vakbond FNV Zorg en Welzijn heeft een kritische bijdrage bij de regio gedeponeerd. Als de wethouders het plan van aanpak donderdag hebben vastgesteld, wordt het nog voorgelegd aan het ministerie van VWS en aan de regionale gemeenteraden.

Schoonmaakwerk

Voor de Huishoudelijke Hulp Toelage heeft staatssecretaris Van Rijn (Welzijn) deze regio 6,8 miljoen euro toegezegd voor twee jaar. De regeling dient een tweeledig doel: mensen die daaraan behoefte hebben gesubsidieerde huishoudelijke hulp bieden en althans een deel van de vele ontslagen thuiszorgmedewerkers weer aan werk helpen.

Volgens de SP is het de bedoeling dat het om zorgbanen blijft gaan, niet om louter schoonmaakwerk. De socialisten zijn mede daarom boos dat de zogenoemde ’signalering’ uit het takenpakket wordt geschrapt. ,,Die signalering is bedoeld om problemenvroegtijdig waar te nemen. Doe je dat niet, dan is het later veel duurder om die zaken aan te pakken’’, aldus de Hilversumse SP-fractieleider Bianca Verweij.

Hoger

Daarnaast wijst de SP erop dat staatssecretaris Van Rijn ernaar streeft dat klanten niet meer dan vijf euro per uur aan eigen bijdrage betalen. In het model waarvoor deze regio kiest, kan dat echter veel meer worden. In het plan staat namelijk dat aanbieders zelf hun tarief bepalen.

Klanten kunnen het eerste jaar een tienje per uur subsidie krijgen van de regio, het tweede 7,50 euro. Afhankelijk van het tarief kan dan voor de klant een (veel) hoger uurbedrag resteren dan vijf euro.

Desgevraagd zegt de Hilversumse wethouder Arjo Klamer (sociale zaken, SP) dat er inderdaad nog ’de nodige haken en ogen’ aan het plan van aanpak zitten. ,,We moeten daar nog eens flink doorheen. Het is een heikel onderwerp.’’ Mogelijk laat de regio volgens hem wel de schoonmaak-cao los om toch weer de cao verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) van toepassing te verklaren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.