Spakenburg kampioen in 2012 met dank aan dopinggebruik

Redactie Hilversum
Spakenburg-Bunschoten

Spakenburg is in 2012 kampioen van de Topklasse Zaterdag geworden met hulp van stimulerende middelen. Het NRC Handelsblad publiceert in de zaterdagkrant een groot verhaal over het dopinggebruik bij de Blauwen.

Het zou gaan om een poeder met de stof methylhexanamine erin. Twee spelers hebben anoniem de krant verteld dat er structureel gebruik werd gemaakt van het middel, daarnaast ook Ricky van den Bergh. Voorzitter Marc Schoonebeek heeft bij Knevel en van de Brink toegegeven dat er iets heeft gespeeld in het seizoen.

Directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit noemt het verontrustend. "Als dit alles klopt dan is dit een primeur: nog niet eerder is iets dergelijks bij een Nederlandse voetbalclub geconstateerd." De KNVB laat in een verklaring aan het NRC Handelsblad weten het onderzoek van de Dopingautoriteit af te wachten.

Na het kampioensjaar nam Peter Wesselink het roer over van toenmalig trainer André Paus. Hij zou de spelers hebben verboden het middel nog te gebruiken, al werd Wesselink wel na tien duels al ontslagen. Een opvallend verhaal uit het kampioensjaar was van Ricky van den Bergh. Hij werd na een wedstrijd met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht. Uiteindelijk bleek het vooral een paniekaanval te zijn geweest, maar Van den Bergh geeft nu toe dat hij het spul had gebruikt. Uit angst daarna niet meer.

Meer nieuws uit Sport Regionaal