Hilversumse vlogger breekt na ’politiegeweld’

Huilend vlogt ’ikvosonline’.

Henk Runhaar
Hilversum

Hilversumse vlogger ’ikvosonline’, bekend doordat hij in Hilversum werd geschopt door een cameraman van het NOS journaal, houdt vol dat de politie heeft geprobeerd het bewuste filmpje te verdonkeremanen. „Agenten wachtten me op, mijn telefoon werd afgepakt en het filmpje is gewist. Maar godzijdank, lang leve de moderne technologie, het was allemaal al naar icloud gegaan.”

Anders had de wereld nooit geweten welk onrecht hem is aangedaan, stelt de vlogger.

Het liep vorige week uit de klauw op het Oosterspoorplein achter het station in Hilversum. ’Ikvosonline’ liep er irritant te vloggen, dwars door straatinterviews die NOS-verslaggever Gerri Eickhof.

Op een gegeven moment werd het de cameraman te gortig, hij gaf de vlogger een harde trap. De NOS ging hiervoor door het stof. „Niets rechtvaardigt een fysieke reactie”, aldus een verklaring van Giselle van Cann, plaatsvervangend hoofdredacteur NOS Nieuws.

Maar het optreden van de politie vindt de vlogger nog erger. In zijn laatste filmpje geeft hij zelfs huilend uiting aan zijn frustraties hierover. Eerst is er de confrontatie met door de NOS gebelde agenten op het Oosterspoorplein. De vlogger krijgt te verstaan dat hij een boete krijgt voor het lastigvallen van de journalisten. Hij meldt dat hij het er niet bij laat zitten en aangifte gaat doen.

Opgewacht

Onderweg naar het politiebureau, op de kruising Kampstraat/Spoorstraat wordt hij onderschept door agenten, ook daarvan heeft de vlogger zelf nog beelden. Volgens de vlogger werd hij door de agenten opgewacht, pakte een van de agenten zijn telefoon af en werd hij zelfs met de dood bedreigd door deze agent. Als hij zijn telefoon een tijdje later terugkrijgt op het politiebureau, blijkt dat het filmpje eraf is gehaald.

De vlogger beseft dat het zijn woord is tegen dat van de agenten. Tenzij de beelden van de twee camera’s op en bij de kruising worden teruggekeken. Het gaat om een camera van het Hilversumse toezicht op het uitgaansleven. De andere camera staat gericht op de beweegbare paal die in het wegdek van de Kampstraat kan zakken.

Grote woorden

De politie kan nog niet ingaan op wat er precies is gebeurd, zegt een woordvoerster desgevraagd. „We gaan alles eerst eens zorgvuldig nalopen.” Of er überhaupt camerabeelden beschikbaar zijn, laat de politie in het midden.

De vlogger gebruikt grote woorden om zijn punt te maken. Hij heeft het over mensenrechten en burgerrechten en blijft herhalen dat de politie geen aangifte wil opnemen. Zijn advocaat Eline Groenendaal is bezig met het opstellen van een klacht tegen de politie ’over wat er die dag allemaal is gebeurd’, vertelt ze. „Ook wil mijn cliënt nog steeds graag aangifte doen tegen de NOS cameraman.’’ ’Ikvosonline’ was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.