Dromen over dorpscentrum Loosdrecht

De Porseleinhaven is nu nog een leeg terrein aan de Oud-Loosdrechtsedijk.

De Porseleinhaven is nu nog een leeg terrein aan de Oud-Loosdrechtsedijk.© PR Porseleinhaven

1 / 2
Valentijn Bartels
Loosdrecht

Wie nu door watersportwalhalla Oud-Loosdrecht rijdt ziet aan de Oud-Loosdrechtsedijk een gapend gat.

Alleen horecagelegenheid De Dikke Muis trekt in die hoek wat watersporters en toeristen, maar verder oogt het terrein als een gat dat een net getrokken verstandskies in een gebit achterlaat. Het is de plek waar eind 2018 een fonkelnieuw dorpscentrum moet staan: de Porseleinhaven. Het nieuwe hart van Oud-Loosdrecht bestaat dan uit drieëntwintig grachtenpanden, zestien appartementen en ruimte voor winkels en horeca.

,,Een prominente plek krijgt de allure die het verdient. Loosdrecht, een nationaal bekend watersportcentrum is het waard’’, vertelde Marc van der Sluis van ontwikkelaar Heijmans al tijdens de onthulling van de naam Porseleinhaven begin deze zomer.

Donderdagavond presenteert een team van Heijmans het nieuwste ontwerp tijdens een participatiebijeenkomst in het Princess Hotel in Loosdrecht. In mei mochten geïnteresseerden al sparren met de ontwikkelaars. ,,Met de reacties op het ontwerp die wij deze avond mochten ontvangen zijn wij aan de slag gegaan. De plannen zijn inmiddels gereed om opnieuw te delen’’, meldt Heijmans. Op sociale media levert die mededeling de nodige verwachtingen op. ,,Fijn dat we nu te zien krijgen hoe het al jaren braakliggende terrein eruit komt te zien’’, schrijft een bezoeker van de facebookpagina.

Een woordvoerder van ontwikkelaar Heijmans wil nog niks verklappen over het nieuwste ontwerp. ,,We willen eerst de omwonenden informeren. We vertellen donderdag hoe Len Veerman van Veerman Makelaars uit Loosdrecht mag als het ontwerp definitief is bewoners voor de woningen zoeken. ,,Ik mag nog niet te veel verklappen voor donderdag, maar het ontwerp ziet er prachtig uit.’’ Volgens de makelaar is er ’nu al belangstelling voor de nog te bouwen woningen’. Dat is volgens Veerman goed te verklaren. ,,Het leuke is dat Heijmans kijkt naar de gebruiker. Ze zetten niet wat bakstenen neer, maar proberen echt de juiste ondernemer op de juiste plek te krijgen.’’ Op die manier ’activeert de ontwikkelaar het plein’, denkt de makelaar. De Loosdrechter wacht de participatiebijeenkomst af. ,,Bij groen licht kom ik ten tonele.’’

De beperkte voorzieningen zijn voor Loosdrechters al jaren een doorn in het oog. De gemeente Wijdemeren hoopt vurig dat het centrum spoedig klaar is. ’Meer reuring en horeca in Oud-Loosdrecht’, wenste wethouder Theo Reijn al eens. Donderdag zijn mensen welkom om 19.00 uur in het Princess Hotel aan de Oud-Loosdrechtsedijk 253. Aanmelden via de website www.porseleinhaven.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.