Wanneer treden de regionale sporters aan in Rio?

Voor de hockeydames begint het toernooi in het openingsweekend.

Voor de hockeydames begint het toernooi in het openingsweekend.© Foto ANP

Robert Berkeley
Hilversum

Vanaf deze week wordt er gesport in Rio de Janeiro. Er zijn woensdag en donderdag voorrondes van het voetbaltoernooi en vrijdag begint dan om 23.00 uur Nederlandse tijd de openingsceremonie. Meerdere deelnemers uit deze regio komen daarna in actie in hun tak van sport. Wie, wat en waar? Een overzicht.

Handbal en hockey

De eerste regionale troeven die in actie komen op de Olympische Spelen zijn de teamsporters. Voor Angela Malestein (Bunschoten-Spakenburg) begint het handbaltoernooi komende zaterdag met de eerste poulewedstrijd. De dames spelen er in totaal vijf, om de dag, en als de kwartfinale wordt bereikt is die op dinsdag 16 augustus. Op 18 augustus zijn de halve finales en op 20 augustus worden de medailles verdeeld. Ook de hockeysters, met Laren-speelsters Willemijn Bos, Joyce Sombroek, Naomi van As en Laurien Leurink, beginnen komend weekend. Als één van de topfavorieten is de verwachting dat dit Oranje ook op 15 augustus (kwart), 17 augustus (halve) en 19 augustus (finale en strijd om brons) mag aantreden. De eindstrijd staat om 22.00 uur gepland.

Badminton

Op de individuele atleten is het nog even wachten. De eerste die in actie komt is de Weespse badmintonster Selena Piek. Ze speelt met haar dubbelpartner Eefje Muskens en haar mixpartner Jacco Arends drie voorrondewedstrijden op donderdag 11 tot en met zaterdag 13 augustus. Als ze in het gemengd dubbel bij de beste twee eindigt in de poule van vier, volgt op 14 augustus de kwartfinale. Een dag later zijn de kwartfinales van de dames én de halve finales van de mix. Eventuele medaillepartijen - maar die zijn voor Piek en haar partners nog héél ver weg - zijn er op 16, 17 en 18 augustus.

Atletiek

Hardloopster Jip Vastenburg uit Loosdrecht kan zich volledig richten op één dag en tijdstip in Brazilië. En daarna kan ze rustig de rest van het olympische atletiektoernooi volgen, want haar onderdeel (tien kilometer) staat al vroeg op de eerste dag gepland: vrijdag 12 augustus tussen 14.30 en 18.10 uur Nederlandse tijd.

Zwemmen

Zwemmer Ferry Weertman, een absolute podiumkandidaat die al EK- en WK-goud op zak heeft, mag vroeg in de ochtend het water in. Zijn tien kilometer open waterzwemmen is op dinsdag 16 augustus en omdat het daar zo vroeg is zijn de verrichtingen van de Naarder hier ’s middags live te volgen: van 13.00 tot 15.30 uur.

Paardensport

En dan is er nog een paard uit Eemnes dat zich in de medailles hoopt te huppelen op het onderdeel dressuur. De elfjarige hengst Arlando, gefokt en geboren bij Teus en Judith van ’t Klooster in stal Paardenvreugd aan de Wakkerendijk, wordt bereden door Diederik van Silfhout. Het koppel is kersvers Nederlands kampioen en medaillekandidaat in Rio. Op 10, 11 en 12 augustus zijn de teamwedstrijden en op maandag 15 augustus is de individuele wedstrijd.

Meer nieuws uit Sport Regionaal