Hulpactie door brand getroffen volkstuinders komt op stoom

Van der Veen neemt de dag na de brand de verwoesting in ogenschouw.

Van der Veen neemt de dag na de brand de verwoesting in ogenschouw.© Archieffoto: Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Huizen

’Dit een warm bad, hier word je vrolijk van.’ Voorzitter Hans van der Veen van de Volkstuinders Vereniging Huizen (VTV) is erg blij met alle tastbare steun na de verwoestende brand van een week geleden.

Het hoofdgebouw op het complex aan de Friesewal brandde in de nacht van zondag op maandag helemaal uit. Inventaris, machines en handgereedschappen gingen verloren in het vuur, dat - zo bleek al snel - was aangestoken. In de dagen daarna betuigden veel mensen in Huizen en omgeving hun steun aan de zwaar getroffen volkstuinders. En die steun krijgt inmiddels ook tastbare vorm.

Zo zamelen Bloem Damen en Gert-Jan Nagel van Huizen Schoon via de website www.doneeractie.nl geld in. Om de volkstuinders te helpen snel weer een nieuwe start te kunnen maken. ’Maar ook om voor de zestig vrijwilligers een fles biologisch druivensap te kopen. Als hart onder de riem en omdat ze dat dit jaar zelf niet kunnen maken.’ De teller van de actie stond maandagmiddag al op 1500 euro (gedoneerd door 45 mensen).

Kringloopwinkel

Verder heeft het bestuur van de Kringloopwinkel Huizen - ’mede op voordracht van medewerkers’ - besloten een donatie van drieduizend euro te doen. ’Wij hopen daarbij dat dit gebaar andere organisaties en bedrijven in Huizen ertoe zal aanzetten eveneens een steentje bij te dragen aan de wederopbouw van deze zo heftig getroffen vereniging’, aldus het bestuur.

,,Dit is voor ons echt een warm bad”, reageert VTV-voorzitter Hans van der Veen. ,,We proberen de ellende achter ons te laten en weer aan de toekomst te werken.” De vereniging is zwaar gedupeerd. De verzekering keert immers niet de nieuwwaarde maar de dagwaarde van de verloren gegane spullen uit. Dus niet genoeg om bijvoorbeeld een twintig jaar oude tractor te vervangen. ,,Dat weet je natuurlijk ook wel, dus het is ’helaas, pindakaas’”, meldt Van der Veen. ,,Maar ja, het ging al dertig jaar goed.”

Bouwkeet

De realiteit is dat de vereniging, naast het verzekeringsgeld, een kleine vijftig mille nodig heeft om alle schade te herstellen. Behalve euro’s zijn ook donaties in natura van harte welkom. Prioriteit is onderdak, in de vorm van een bouwkeet of grote blokhut. ,,Om bij slecht weer samen een bakkie koffie te kunnen drinken, want de samenhang binnen de vereniging staat boven alles. Maar natuurlijk ook voor de opslag van nieuwe apparaten en gereedschap.”

Houthakselaar

Wat dat laatste betreft: de vereniging heeft behoefte aan van alles. Van der Veen somt op: twee tractoren, een diepspitmachine, een frees en een handfrees, een maaimachine voor achter de tractor, een zitmaaimachine, een snijder voor de grasrandjes, een houthakselaar, een bosmaaier, een aggregaat, een waterpomp, een elektrische of motorische heggenschaar, een motorzaag, een lasapparaat. ,,We zijn heel blij met apparaten die mensen niet meer gebruiken of ter beschikking willen stellen. We kunnen binnen drie minuten zeggen of ze voor ons doel bruikbaar zijn.” Ook alle handgereedschappen zijn bij de brand verloren gegaan.

Complete keuken

Ook de leden zelf zijn in actie gekomen, doen een beroep op hun netwerk, benaderen (Huizer) ondernemers. De eerste resultaten zijn al binnen, waaronder twaalf tuinstoelen, enkele koffiezetapparaten, een waterkoker en een complete keuken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.