’Klederdracht? Daar kan echt geen enkel jurkje tegenop’

,,Quilten met burgerstof vond ik niets, maar met ouderwetse klederdracht wel.”© FOTO’S STUDIO KASTERMANS/BEN DEN OUDEN

Hendrikje Kruis in klederdracht.

1 / 2
Judith Kox
Bunschoten-Spakenburg

Bezoekers van de quiltexpositie ’Van Ootje’s Gôet’ komen uit heel Nederland en ver daarbuiten. ,,Het is een van de mooiste quilttentoonstellingen die ik ooit heb gezien.”

De ruim honderd quilts zijn gemaakt van stoffen afkomstig uit de Spakenburgse klederdracht. ,,Ik heb eigenlijk helemaal niets met quilten. Ik ken nauwelijks technieken, gebruik geen patronen en ben geen lid van een clubje”, vertelt initiatiefneemster Tiny van Halteren (70). ,,Ik hou van klederdracht. Bovendien is de Spakenburgse dracht de mooiste van Nederland. Een vrouw in klederdracht is zo charmant, daar kan geen jurkje tegenop.”

Burger

Toch loopt Van Halteren zelf ’in burger’, Hendrikje Kruis (80) loopt wel steevast in vol ornaat. ,,Je doet het voor jezelf, ik vind het heel gracieus. Mijn zus is er al vroeg mee gestopt, die had er een hekel aan. Ik niet en mijn man gelukkig ook niet. Zelfs in het Concertgebouw in Amsterdam zat ik met klederdracht aan”, lacht Kruis. ,,Natuurlijk kijken mensen naar je, maar dat went. Mensen vragen soms of ik uit Volendam ben weggelopen, dan zeg ik vaak ja.”

Schatkist

Klederdracht wordt nog door weinig mensen gedragen. ,,Ik denk dat er nog ongeveer 125 mensen in klederdracht rondlopen in het dorp, de jongste is rond de zeventig. De meeste van hen zitten in het verzorgingstehuis en komen nauwelijks nog buiten”, vertelt Van Halteren. De meeste stoffen krijgt ze dan ook van kinderen die de zolder van hun ouders aan het opruimen zijn. ,,Voor hen zijn het vodden, voor mij is het een schatkist.”

Een groot deel van de quilts zijn gemaakt door Van Halteren zelf. ,,Ik maak geen gebruik van vaste patronen, ik ontwerp alles zelf. Als ik een ontwerp heb moet ik eerst lapjes erbij zoeken. Ik kan er niets bij kopen en moet zuinig zijn met wat ik heb”, zegt Van Halteren. ,,Sommige lapjes komen nog uit de tijd van de VOC, het is zeer zeldzaam en antiek. Ik was het wel eerst, het moet fris zijn, maar de vlekken haal ik er niet uit. Het moet leven.”

De kleuren en stoffen hebben allemaal hun eigen verhaal.

Hendrikje Kruis heeft een paar jaar sobere stoffen met weinig sierlijke rode details gedragen. ,,Ik ben in rouw, mijn schoonzoon is vier jaar geleden overleden. Daarom heb ik rouwdracht aan, maar het wordt steeds een stukje lichter.” Daarnaast is aparte dracht voor zomer, winter, zondags en doordeweeks. Kruis: ,,Je zou het misschien niet denken, maar we gaan ook echt wel met de mode mee.”

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.