Baarn gaat algemene begraafplaats voor tonnen opknappen

Joost Reijnders
Baarn

Het is een gemeentelijk monument, maar wel een met twee gezichten, de nieuwe algemene begraafplaats in Baarn: de nieuwere gedeelten, die in 1960 en 1990 zijn toegevoegd en die strak en open van opzet zijn, vallen uit de toon met het oude parkachtige gedeelte uit 1919.

Bovendien is het groen op het oudste deel jarenlang verwaarloosd en is de diversiteit in beplanting verdwenen. ’Tussen de verschillende delen is overduidelijk een stijlbreuk waarneembaar’, constateert het college van b en w.

Het groen op het oude deel van de begraafplaats is aan vervanging toe. Bomen en struiken zijn oud en de afgelopen jaren is maar wat gedaan op de begraafplaats. Steeds vaker worden struiken en bomen vervangen zonder dat er een gedegen plan aan ten grondslag ligt, stelt het college. Door dat gerommel en het achterstallig onderhoud dreigt het historische karakter verloren te gaan. Daarom komt er nu een ’masterplan’, waarin de begraafplaats weer tot een samenhangend geheel wordt gemaakt. Over tien jaar is er een nieuwe herkenbare toegang, is er een duidelijke routing op de begraafplaats en zijn de scherpe overgangen tussen het oude en nieuwere deel verzacht.

De begraafplaats heeft een eigen ’gesloten’ exploitatie en binnen die begroting is nog 130.000 euro aan opgebouwde reserves in kas. Dat wordt het startsaldo. Voor de uitvoering van het hele masterplan is ruim 376.000 euro nodig. Het restant zal uit de exploitatie van de begraafplaats moeten komen, en daarom wordt de uitvoering van het plan uitgesmeerd over tien jaar.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.