Uitbater snackkar splijt Hilversumse college

Boughlala vent zijn waren uit. Foto Studio Kastermans/Alexander Marks

Ronald Frisart
Hilversum

Youness Boughlalah, die in Hilversum dagelijks met zijn snackkar zijn waren verkoopt bij het Comenius College en het Roland Holst College, heeft gezorgd voor verdeeldheid in het Hilversumse college van burgemeester en wethouders.

De vraag is wat het zwaarste moet wegen: de vrijheid en rechten van de individuele ondernemer (Boughlalah) of de volksgezondheid (in dit geval van middelbare scholieren).

Sinds september staat Boughlalah, voorzien van alle benodigde vergunningen, dagelijks in de grote pauze eerst bij het Comenius en daarna bij het Roland Holst om aan scholieren zijn snacks te slijten. Dit tot groot ongenoegen van beide schoolleidingen. Zij wendden zich eerder al tot burgemeester en wethouders in de hoop dat die zouden ingrijpen in het belang van de gezondheid van de scholieren. Juist afgelopen maandag liet Comenius-rector Veenstra per brief aan alle ouders van zijn leerlingen weten dat hij wordt benaderd met ’een toenemend aantal klachten over de verkoop van gefrituurde etenswaren vanuit een mobiele snackkraam bij de entree van het schoolplein’.

Hoopvol schrijft hij verder: ,,Dinsdag zal het college van burgemeester en wethouders zich opnieuw over deze kwestie buigen. Wij hopen van harte op een voor de gezondheid van onze leerlingen positieve uitkomst’’. Het resultaat zal Veenstra echter niet meevallen: burgemeester en wethouders kwamen er dinsdag niet uit. Wethouders Floris Voorink (VVD, vergunningverlening en handhaving) en Eric van der Want (D66, gezondheidszorg en onderwijs) bleven het oneens.

Als uitweg heeft het college ervoor gekozen een beroep te doen op de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders hopen via die weg een heus ’maatschappelijk debat’ los te maken. En daar zijn ze het dan wel weer over eens.

Als voorzet zullen b en w met een voorstel naar de raad komen, maar hoe dat er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Volgens Voorink is het voorstel is in februari of maart te verwachten.

Het concrete resultaat voor de uitbater van de snackkar en voor de beide middelbare scholen is dat op korte termijn alles blijft zoals het is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.