Omstreden kap van 24 eiken in Huizen afgeblazen

Eddie de Paepe
Huizen

De gemeente heeft de kap van 24 eiken tussen de huizen aan de Vloedwal/Koedijk en de Gooilandweg afgeblazen.

De gemeente had aan de gemeente vergunning gevraagd en verleend voor de kap van de bomen. Daarvan is twee weken geleden melding gemaakt in deze krant. Op sociale media ontstond onrust over het plan, meldt wethouder Gerrit Pas aan de raad. ’Ik heb daarom het plan gestopt.’

Snoeiplan

Aanleiding voor het plan was een verzoek van enkele bewoners aan de gemeente ’om de groenstrook achter de Koedijk en Vloedwal te snoeien en om de onderbeplanting meer licht te geven, wellicht een aantal bomen te kappen’. Ambtenaren maakten vervolgens in overleg met deze bewoners een meerjaren-snoeiplan voor de strook.

Mis gegaan

’Op verzoek van onze ambtenaren hebben de aanvragers geïnventariseerd wat de overige bewoners van dit plan vinden, om zo draagvlak te geven aan het voorgestelde plan. Bij deze inventarisatie is het mis gegaan: zo is in ieder geval één woonblok aan de Koedijk niet meegenomen, waardoor deze bewoners niet zijn bevraagd.’ Ook het plan om gezonde bomen te kappen riep in de buurt vraagtekens op.

Ingetrokken

’Dat is voor mij aanleiding geweest om het bedachte plan te stoppen. We gaan met álle bewoners van de Koedijk en Vloedwal in gesprek over een nieuw onderhoudsplan voor deze groenstrook. De aangevraagde kapvergunning wordt ingetrokken.’

Opschorten

Opvallend detail: in de gemeentelijke omschrijving van de mededeling van Pas aan de raad wordt gesproken van het ’opschorten’ - dus niet het afblazen - van de bomenkap.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.