Lezers fotograferen de droogte

De verdedigingswallen van Naarden-Vesting zijn volledig geel geworden. Fotograaf Pieter Donkers uit Hilversum zag dat niet eerder. Hij woont sinds 1971 in het Gooi.

Susanne van Velzen
Hilversum

Het was een hilarisch gezicht, vond Edwin Duller bewoner van de Zenderstraat in Hilversum toen hij vorige week een grasmaaier op het veldje voor zijn deur ontwaarde. Geen groene grasspriet te zien. Hoezo maaien?

Wordt hier in Hilversum zinloos gemaaid, vraagt fotograaf Edwin Duller zich af.

Duller stuurde de foto naar de gemeente Hilversum en die verzekerde hem dat het geen gevalletje van ’stug doormaaien op schema’ is, maar een bewuste actie. ,,Klopt”, zegt een woordvoerster van de gemeente. ,,Onze groenmedewerkers zijn niet het gras aan het maaien, maar halen het onkruid weg. Het gaat om smelen en dat groeit ondanks de droogte gewoon door. Als wij dit nu niet weghalen, is het straks bij de eerste maaibeurt lastig weg te halen. Dan kost het extra tijd en geld.”

Ook Margriet Groen spotte tot haar verbazing een gemeentelijke maaimachine aan de Zwinglilaan in Kerkelanden. ,,Het grasveldje is droger dan droog.” Het is bijna twee maanden geleden dat het noemenswaardig geregend heeft in het Gooi, de Vechtstreek en Eemland. We naderen deze zomer het droogterecord van 1976. Dat jaar was ook de maand augustus nog kurkdroog. Meteorologen zien voorlopig nog geen regen.

De natuur heeft het zwaar, blijkt uit de foto’s die binnenkwamen. Pieter Donkers uit de Hilversumse Meent maakte de foto van de gele verdedigingswallen van Naarden-Vesting. ,,Het gras is lichtgeel geworden. Ik woon sinds 1971 in het Gooi, maar dit heb ik nog nooit gezien.” Op de Tafelbergheide in Blaricum trof hij middenin het gele heidelandschap tot zijn verbazing een groep nog groene bomen aan. Bomen houden het zonder water het langst vol, weet meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline. ,,Eerst wordt het gras geel, dan de struiken en nu het grondwater snel zakt gaan de bomen hun bladeren laten vallen uit zelfbescherming. Al het water is voor de stam.”

F. Kuijer uit Huizen zag niet eerder het waterpeil 20 centimeter zakken.

Het water is in Huizen sinds de droogte al dik twintig centimeter gezakt, meldt inwoner F. Kuijer. Hij fotografeerde de peilstok bij de stuw aan de Monnickskamp in zijn woonplaats. ,,Zo’n verlaging heb ik nog niet eerder gezien.”

Wat er met hortensia’s gebeurt als ook de sproei-installatie het niet meer doet, bewijst de foto van Kees en Bettie Aries uit Huizen. Een droevig beeld van de tuin van hun appartementencomplex Westhove, vinden ze.

Maik Willeman uit Eemnes maakte een foto van haar eigen voeten.

Australië

De roodgelakte teennagels zijn van Maik Willeman uit Eemnes, gefotografeerd op haar weilandje aan de Wakkerendijk. ,,Ik heb de foto ook als grapje naar mijn nichtje in Australië gestuurd. Zomer in Holland of Australië?”

Albert van der Linde fotografeerde jonge kalfjes in de schaduw tussen Huizen en Blaricum.

Dieren en de droogte en warmte is ook een dankbaar thema voor fotografen. Albert van der Linden uit Huizen maakte de prachtige foto van de jonge kalfjes in een weiland tussen Huizen en Blaricum onder hun zonnedoek. ,,Er wordt goed gezorgd voor ze. Ze worden volop bijgevoerd, er is water en een prachtig zonnescherm. Dat houdt de zon lekker tegen.”

Albert van der Linden ziet hoe de schapen de laatste druppels uit de vennen bij Blaricum drinken.

Even verderop zag hij dat de vennen in de oude steengroeve vrijwel droog staan. De schapen kunnen nog net de laatste druppels drinken.

De droogte is een aanslag voor de natuur, maar levert wel unieke landschapsbeelden op. De uitbundig bloeiende paarse hei zit er dit jaar helaas niet in. Maar ook goudgeel en oranje blijken kleuren die de hei niet misstaan.

Mysterieus geel is de Bussumerheide die Hans Blaauwgeers aantrof in zijn woonplaats.

Hans Blaauwgeers uit Bussum fotografeerde wandelaars op de Bussumerheide in de buurt van restaurant Heidezicht. Er lijkt een gouden gloed over het landschap te liggen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.