Baarnaar heeft al duizenden deelnemers voor groot proefproject met luiers

© Studio Kastermans

Hans van Kekenh.van.keken@hollandmediacombinatie.nl
Baarn

De strijd aanbinden met de miljoenen luiers die elk jaar op de afvalhoop belanden. Dat is wat Arend Jan Majoor zich ten doel heeft gesteld.

,,Luiers moeten gerecycled worden”, vindt de Baarnaar, die zijn onderneming in het organiseren van ondernemerscongressen en trainingen hiervoor even op een laag pitje heeft gezet. ,,Ik vond het tijd voor wat nieuws, en kwam uit op afval”, legt hij uit.

Hij kwam op luiers nadat hij thuis de restafvalbak de deur uit deed en merkte dat vooral luiers toen overbleven. ,,De jongste van onze drie kinderen, Charley, heeft ze nog. Ik ergerde me altijd al aan de afvalstroom. En ben me begin dit jaar gaan verdiepen in de achtergronden.”

Het leidde tot een Facebookactie waarin hij mensen opriep om zich aan te melden voor een proef met hergebruik van grondstoffen. ,,Door in te zamelen, via containers of eventueel bij kinderdagverblijven. Ik ben van de circulaire economie, waarin er geen materialen verloren gaan. Als dat bij Plastic Heroes kan, waarom dan niet ook met luiers waarvan er jaarlijks vier miljoen op de afvalhoop belanden?”

Facebook

De oproep op Facebook rolde in vier weken tijd als een sneeuwbal heel Nederland door. ,,Het ging viral, mensen speelden het aan elkaar door. ,,De eerste week had ik 2500 deelnemers, de week erop 5.000 en na een maand 17.000. Ik had besloten te stoppen na die maand, maar ben alweer een tweede ronde gestart. Mensen uit heel het land zijn het. In Baarn bijvoorbeeld 45, in Soest 33. Ik ben nu in overleg met afvalbedrijven, gemeenten, fabrikanten en kinderdagverblijven, om te kijken welke mogelijkheden er zijn om de luiers in te zamelen.” Hij heeft een stichting opgericht om de boel beter te regelen. ,,Daar krijg ik ook iets uit betaald ja, zodat ik mijn tijd erin kan stoppen. Moet wel, want de sector zelf lijkt niet zo veel belang te hechten aan hergebruik.”

Info: stopmijnafval.nl

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.