Volop kansen op transformatie kantoren in Huizen

Eddie de Paepe
Huizen

De nog steeds groeiende leegstand van kantoren in Huizen biedt ook kansen. Diverse panden aan met name het begin van de Huizermaatweg, nabij het centrum, kunnen worden omgebouwd tot tientallen woningen.

Dit blijkt uit een vertrouwelijk (tussen)rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De dienst heeft onlangs, op verzoek van de gemeente, onderzoek gedaan naar de leegstand in de ’sociaaleconomische as’ van Huizen.

Een van de constateringen is, dat ruim dertig procent van de kantoorruimte aan de Huizermaatweg leeg staat. En dat dit alleen maar erger zal worden. Een goed voorbeeld is het voormalige Lidl-complex. Eén deel (nr. 45) staat al leeg, een ander deel (nrs. 1-9) volgt op termijn, waarschijnlijk in 2017.

Beide kantoorgebouwen zijn volgens de RVO goed te verbouwen tot maximaal 80 huurappartementen voor starters en jongeren. Het er tussen gelegen kantoor (nrs. 11-39) wordt overigens gerenoveerd en verhuurd als flexwerkplek voor zzp’ers en kleine organisaties.

Rabobank

Aan de overkant van de straat staat een kantoorpand (nr. 300) dat na het vertrek van de Rabobank, eind dit jaar, ook leeg komt. Nog een goede mogelijkheid voor woningen.

Overigens heeft Abecon-pand (nr. 510), aldus de onderzoekers, ook te maken met een vertrekkende huurder. ’Daarmee zou het hele pand dit jaar beschikbaar komen.’ Oftewel ruimte voor maximaal 22 appartementen.

Voor de Huizermaatweg 2 (bij het busstation en De Marke) staat de omzetting van kantoor- in woonruimte al op de rails. De Huizer bouwmaatschappij Vreeswijk & Koebrugge heeft een plan ontwikkeld voor de sloop van het kantoorpand en de bouw van twee woontorens (86 appartementen). Omdat er onvoldoende draagvlak was onder de omwonenden moet dit plan nog wel worden aangepast.

Senioren

Volgens de onderzoekers van de RVO zijn op de wat langere termijn - en bij structurele leegstand - nog drie andere, verouderde kantoorpanden aan de Huizermaatweg (nrs. 320-364) om te bouwen tot maximaal 65 (huur)appartementen. Vanwege de ligging op de zon en de nabijheid van zorgcentrum De Marke zouden die met name geschikt zijn voor senioren.

En dan is er nog het voormalige ziekenfondsgebouw (nr. 400). Een deel van de kantoorruimte staat leeg en wordt verbouwd tot acht appartementen. Een deel van het hoofdgebouw staat ook leeg. Mocht huurder Sportcity vertrekken, dan ontstaat ’een groot volume aan lege incourante bedrijfsruimte’. Onderzocht moet worden of in dat geval transformatie (max. vijftig appartementen) een optie is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.