KPN-gebouw Hilversum maakt plaats voor villa’s

Links de oude KPN-centrale met rechts daarvan het nieuwe veel kleinere gebouw.© foto susanne van velzen

Susanne van Velzen
Hilversum

De oude KPN-telefooncentrale aan de Lorentzweg in Hilversum gaat volgende maand tegen de vlakte. Het gebouw tegenover supermarkt Lidl maakt plaats voor de laatste huizen van nieuwbouwwijk Villa Industria.

De bebouwing van de laatste kavels aan de Lorentzweg start volgend jaar. De vervuilde grond moet eerst gesaneerd worden. In het KPN-gebouw werd asbest aangetroffen. Dat is inmiddels verwijderd.

De gemeente Hilversum kocht in 2013 het perceel waarop de oude centrale van KPN staat om de bouw van de nieuwe woonwijk mogelijk te maken. De grond wordt nu doorverkocht aan Heijmans Vastgoed, één van de bouwers van de nieuwe woonwijk. Op de plek waar het KPN-gebouw staat komen de laatste zes villa’s van het plan.

Het telecombedrijf heeft een klein stukje grond op Villa Industria behouden. Daarop is vorig jaar al een nieuwe centrale gebouwd. Pal naast het oude gebouw maar dan een flink stuk kleiner. De nieuwe centrale heeft het formaat van een stevige schuur en gaat straks helemaal op in de nieuwbouwwijk. Door de technische ontwikkelingen in de telecom heeft KPN veel minder ruimte nodig. Het oude gebouw was behangen met dikke kabels. ,,Nu gaat alles met dunne draadjes door de grond”, vertelt een medewerker van KPN die een kleine storing aan het verhelpen is.

De KPN-centrale aan de Lorentzweg is één van de twee telefoon en internet-centrales in Hilversum. De andere staat achter het V&D-pand in het centrum.

Voordat de laatste zes villa’s gebouwd kunnen worden moet de grond gesaneerd worden. De plek waar vroeger de gasfabriek stond en de Regev huisde is vervuild. De gemeente verwacht de sanering begin volgend jaar afgerond te hebben. In de zomer van 2017 kan dan de bouw van de laatste zes woningen aan de kant van de Lorentzweg beginnen.

De overige woningen van Villa Industria zijn zo goed als gereed. Veel bewoners zijn deze zomer verhuisd naar hun nieuwe onderkomen. Ook de drie appartemententorens, de gashouders, zijn inmiddels allemaal verkocht en verhuurd. De laatste zes villa’s die volgend jaar gebouwd worden gaan nu in de verkoop.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.