Vreeland krijgt een ander gezicht

© Foto: pr
Eigenaar Krijn-Jan Driessen blijft een ’houtbewerkersman’
© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden
1/2
Vreeland

Je hoeft maar op de kaart te kijken en je beseft gelijk: dit is geen ’peanuts’. Het oude dorp Vreeland aan de oostoever van de Vecht is eind jaren vijftig in korte tijd verdubbeld met een nieuwe woonwijk aan de overkant. Vanaf zaterdag volgt de volgende schaalsprong. Dan begint officieel de verkoop voor de nieuwe wijk Vecht en Veld.

Tussen 10.00 en 12.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te nemen in het verkoopcentrum aan de Kleizuwe 105a. Daar hangen de artist impressions van de woningen, de plattegronden en kan er op de woningen ingetekend worden.

De ontwikkeling van de woonwijk heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Niet verwonderlijk, want het gaat hier om een kwetsbaar stukje Nederland. Toch bleef het voor de politiek in de voormalige gemeente Loenen, en later Stichtse Vecht, helder: het houtverwerkingsbedrijf Driessen - de familie is al sinds 1748 aanwezig - past niet meer bij het dorp en moest dus weg. In plaats daarvan mag eigenaar Krijn-Jan Driessen op de plek van zijn oude bedrijf een woonwijk ontwikkelen.

Dat de tijd van procedures nu is afgerond, is onder meer te zien aan het bouwterrein. „Ik heb er meer dan een jaar over gedaan om mijn oude bedrijf te slopen”, vertelt hij terwijl hij over de lege vlakte kijkt. In de verte is de oude molen van Vreeland te zien. „Daarna kostte het nog een half jaar om de riolering en wegen aan te leggen. Alles is nu klaar om te bouwen.”

Er is flink nagedacht over de marketing. „We zijn uitgekomen op Vecht en Veld”, vertelt de Vreelander. „Aan de ene kant kijk je op de Vecht en aan de andere kant over de weilanden.” En omdat de woningen in het hoogste segment zitten - tussen de 500.000 en 700.000 euro - is er ook een link gelegd met het idee van de landgoederen. Er is een exclusief landhuis, met een koetshuis en bouwhuis. Verderop komt een wintertuin en een oranjerie. Steeds is er in die gebouwen ruimte voor vier woongedeelten. Dat sluit aan bij de trend dat oude villa’s in meerdere woonunits worden opgesplitst. In de tweede fase worden er op het terrein van dit ’landgoed’ meerdere losse woningen gebouwd. „De geschiedenis van driehonderd jaar landgoederen vatten wij dus samen in drie jaar”, legt Driessen uit. Blijft de vraag of Krijn-Jan Driessen zich inmiddels een woningman of nog steeds een houtbewerker voelt. „Het laatste. Ik houd van machines en voor projecten over de wereld vliegen. Maar ik leer hier veel van, wil met alles bezig zijn. Ik blijf een controlfreak.”

Info: vechtenveld.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.