De Tip Tien van Gooi, Vecht en Eemland

De Gooi- en Eemlander heeft de tien leukste activiteiten in de aankomende week weer voor je op een rijtje gezet.

Klassiek lunchconcert

Na de Weekmarkt in Baarn in het Witte Kerkje. Met mezzosopraan Mylou Mazali en Willem Vonk op piano. Als operazangeres treedt Mazali vaak op met rollen uit haar operarepertoire en als soliste bij diverse koren. Vonk speelt veel kamermuziek en begeleidt zangers en instrumentalisten. Daarnaast is hij organist van de H. Nicolaaskerk Baarn. Op het programma staan werken van M. de Falla, E. Vito en P. Luna. Dinsdag 4 september van half één tot kwart over één. Kampstraat 8.

Fortenfestival

Verleng de zomer met muziekoptredens, buitenfilms, theater, tentoonstellingen, rondleidingen, lekker eten en drinken op het Fortenfestival van de Stelling van Amsterdam. Nederland telt meer dan 150 forten en een ingenieus systeem van dijken en sluizen, verdedigingslinies die de vijand tegenhielden. Van zaterdag 1 tot en met zondag 9 september staan de poorten van deze veelal verborgen linies en forten open voor publiek met een gevarieerd programma www.fortenfestival.nl.

Kunst & cultuur markt

De derde kunstmarkt Huizen, dit keer op het terrein van de Krachtcentrale aan de Havenstraat 76. Met zesenveertig kramen met kunst, cultuur, lekkere hapjes, demonstraties en zweefmolen Bakker. Zaterdag 1 september van elf tot vijf uur.

Mediaweek

Een kijkje achter de schermen van omroepstudio’s, aan de slag met virtual reality apparatuur. Of horen hoe bekende vloggers, acteurs en presentatoren als Tim Douwsma, Pip Pellens, Ismael Ilgün, Nienke de la Rive Box en Janouk Kelderman omgaan met hun online identiteit. Het kan tijdens de Dutch Media Week van 1 tot 10 september in Hilversum. Kijk voor het volledige programma op www.dutchmediaweek.nl.

Expositie ’Amsterdam Streethearts’

Fotografe Shirley Agudo opent op zaterdag 1 september het nieuwe seizoen in podium deMess Naarden met de kleurrijke expositie ’Amsterdam Streethearts’. Ze fotografeerde LHBT’ers uit de hele wereld die in de stad neerstrijken voor de Gay Pride, de Drag Queen Olympics en Hartjesdag. ’Streethearts’ is een vrolijk eerbetoon aan deze flamboyante mensen. Te zien tot 7 oktober, de opening is om vier uur www.demess.nl.

Ode aan Aretha Franklin

Aretha Franklin, The Queen of Soul, overleed recent op 76-jarige leeftijd. Het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone riep haar uit tot beste zanger(es) aller tijden en in 2012 is ze opgenomen in de Gospel Music Hall of Fame. Bij zo’n grootheid moet je niet wachten met een tribute, vindt Podium de Vorstin. Daarom staat op vrijdag 31 augustus de Aretha Franklin Experience op het podium voor een eerbetoon met nummers als ’You Make Me Feel Like, A Natural Woman, I Say a Little Prayer, Chain of Fools’ en natuurlijk ’Respect’. Om acht uur wordt het glas geheven op het leven van The Queen, daarna brengt The Aretha Franklin Experience de spirit, sfeer en soul van Franklin weer tot leven www.devorstin.nl.

Wandeling ’Six op Jagtlust’

Het boek ’De levens van Jan Six’ van schrijver Geert Mak gelezen? De familie is eeuwenlang eigenaar geweest van buitenplaats Jagtlust in 's-Graveland. Stap in de voetstappen van Mak en ontdek de historie van de familie Six tijdens een twee uur durende wandeling over de buitenplaats georganiseerd door Natuurmonumenten. Het pad volgt de sporen van de bewoners van weleer én leidt langs hoogtepunten uit de cultuurgeschiedenis van deze bijzondere plek. Een wandeling voor volwassenen die om half elf start bij buitenplaats Jagtlust, kruising Corverslaan/Leeuwenlaan. Kijk voor meer informatie en reserveren op www.natuurmonumenten.nl.

Sfeer proeven op open dag Idea

Regiocultuurcentrum Idea Soest houdt zaterdag 1 september tussen tien en vier uur open dag. Er zijn workshops Peuterdans, Breakdance, Kunstlab, Circusspel, Mini yogales, Programmeren met Scratc, Theaterworkshops en nog veel meer. Voor peuters, kinderen, jongeren en volwassenen. Kijk voor het volledige programma op www.ideacultuur.nl.

Expositie Ike Smitskamp

Ike Smitskamp groeide op in Indonesië in een ’open ruimte’: ,,Ik rende als peuter volkomen vrij rond, alleen in een broekje. Toen ik vijf en een half was kwam ik naar Nederland. Daar waren opeens overal hekken. Ik wil uitbreken, dat is wel een thema in mijn werk. Ik zal nooit een schilderij dichtmetselen”. De kunstenaar exposeert de hele maand september in Artishock Soest met twaalf abstracte landschappen en drie hondenportretten, recente werken. ,,Ik ga nog wel even door met deze serie over open ruimte, landschap en tijdelijkheid. Misschien ga ik er personen in zetten. Hier zie je ook al een figuurtje wat overal boven uit torent, de weidsheid benadrukt.” Kijk voor openingstijden op www.artishock-soest.nl.

Concert klarinetwerken Brahms

Het Jagthuis Nederhorst den Berg start alweer het achttiende seizoen met trio Petra Somlai (pianio), Marie Ross (klarinet) en Claire-Lise Démettre (cello). Zondag 2 september spelen zij de klarinetwerken van Brahms: de twee sonates en het trio. Het concert begint om half vier www.jagthuis.nl.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.