We zijn steeds vroeger met de kerstboom

1 / 2
Annemarie de Jong
Kortenhoef

Wie 's avonds langs de huizen loopt ziet al volop kerstversiering binnen. Sint eruit, kerstboom erin. Soms prijkt de Nordmann zelfs al vóór 5 december in de woonkamer. "Ja weet je; ik koop een dure boom, mag ik daar dan extra lang van genieten?", zegt een klant bij kerstbomengigant kwekerij Ome Joop in Kortenhoef.

Blauwe lucht, zonnetje, 12 graden, geen spoortje winter. Niettemin is het een komen en gaan op het terrein aan de kerstbomenboulevard Kromme Rade, vlakbij de grens met Hilversum.

Keurende klanten draaien rituele rondjes om kerstbomen. Rianne Jägers en Ramon Scholten uit Loosdrecht zijn er opvallend snel uit. "Ja hoor, dat is hem. Mooi boompje met alle ruimte om er nog iets in te hangen."

Inpakmachine

Ome Joop, oftewel ondernemer Joop Welle (56), trekt de spar van veertig euro door de inpakmachine. Gevangen in een netje ligt de boom op een kar en wordt rap richting Volvo op de parkeerplaats gerold. Zoontje Kick van 2,5 lachend bovenop. "We zijn bijtijds met de boom", zegt Rianne Jägers. "Dit was het geschikte moment. We vliegen allebei. Ik ben stewardess en Ramon is piloot. We zijn niet vaak tegelijk thuis."

Bij Ome Joop geen gestapelde bomen waartussen je moet graaien, maar alles overzichtelijk uitgestald. Ook grote bomen, geschikt voor dito villa's. "Mensen willen een boom goed bekijken, er omheen lopen. Wij pakken hem in en leggen hem voor de klant in de auto", zegt Stefan Welle (24), zoon van Ome Joop.

De goedkoopste kost een tientje, de duurste 120 euro. "We hadden ooit een klant uit Loosdrecht die gaf een groot feest en bestelde 25 grote Nordmannen voor de aankleding", klinkt het trots.

Gekkenhuis

Sinds zondag is het 'gekkenhuis'. Kerstmuziek door de speaker, warme chocolademelk en glühwein voor extra sfeer. Maar zelfs vóór 5 december vlogen de kerstbomen al over de toonbank. "Het zijn mooie bomen, A-klasse. De meeste kosten ook wat. Mensen kopen hun boom vroeg om er zo lang mogelijk profijt van te hebben."

Klopt, knikt Constance Bos uit Nederhorst den Berg. "Ik ben drastisch vroeg. Ik heb gisteren alle sinterklaasspullen eruit gedaan en hup, meteen de kerstboom erin. Voor die zestig euro wil ik lang genieten." Ze maakt 'een kunstwerkje' van de spar haar woonkeuken. "Met uilen en vogels als decoratie. Kijk, je moet het zelf gezellig maken, hè! Een ander doet het niet voor je."

Gevoelsmens

Verderop twijfelt Carla Cornelissen uit Loosdrecht tussen twee bomen. "Vorig jaar was ik zelfs een week eerder, maar toen het kerst was vielen de naalden eruit", vertelt ze tussendoor. Ineens is ze eruit. "Ja, díe wordt het. Ik ben een gevoelsmens en met deze boom had ik meteen een klik."

Niet altijd gaat het zo makkelijk. Mensen lopen soms één, twee uur te zoeken. Als ze er niet uitkomen, helpt Stefan Welle graag een handje. "Dan hebben mensen een zetje nodig. 'Die is echt mooi', zeg ik dan. Ik kom heel overtuigend over."

Echtparen kunnen behoorlijk kibbelen over een boom, want smaken verschillen. "Ik heb stellen ruziemakend zien vertrekken", grijnst hij. Maar uiteindelijk krijgen alle bomen een thuis. "Wat de één lelijk vindt, vindt de ander mooi." Zelf heeft hij geen boom thuis. "Erg hè, maar ik sta de hele dag al tussen de bomen."

Cabriolet

En dan het vervoer naar huis. Altijd weer 'een dingetje'. "Op het dak, of in een Fiatje 500", lacht Welle. "Of op zijn Goois: boom in de cabriolet op de passagiersstoel met een gordel om. Gaat perfect. Maar we bezorgen ook thuis. Zelfs in Amsterdam-Zuid."

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.