Door brand getroffen gezin krijgt steun én huis

De uitgebrande woning aan de Pieter Poststraat in Hilversum is zeker een half jaar onbewoonbaar.© foto STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS

Stefan van Hees
Hilversum

In termen als ’wat als de brand iets later was ontdekt’, wil Roger van de Kuinder niet denken. Wat drie dagen na de brand in zijn woning aan de Pieter Postlaan in Hilversum vooral overheerst, is de steun die hij en zijn gezin hebben mogen ontvangen. ,,Ik wist niet dat we zoveel vrienden hadden.”

Van de Kuinder, zijn vrouw Wilma en hun vier kinderen Pepijn (13), Merel (9) en tweeling Mees en Floris (6) hebben inmiddels onderdak gevonden in een huis in Hilversum-Zuid. Het afgelopen weekend verbleven zij nog bij zijn ouders. Dankzij een vriend van hem, die nu in Australië zit, hebben zij de komende tijd in Zuid een eigen plekje.

Dat is wel nodig ook. De net opgeknapte woning aan de Pieter Postlaan is komend halfjaar onbewoonbaar. Van eerste verdieping en zolder is niets meer over. Beneden is ’slechts’ waterschade.

De brand, ontdekt door Pepijn, ontstond in de dj-set van de jongen. ,,Hij heeft volgens het boekje gehandeld”, vertelt pa over zijn zoon. ,,Belde 112 en ging meteen met onze twee honden naar buiten. De brandweer was hier ook supersnel.”

Van de Kuinder zelf was op het moment van de brand aan het werk in zijn motorzaak op het Havenkwartier. ,,Binnen drie minuten was ik hier. En mijn vrouw, die boodschappen deed, kruiste nog net de brandweerauto. Ik denk dat de boodschappen nog in de supermarkt staan.”

Het bestek hebben ze nog kunnen redden, maar verder hebben vooral de kinderen niets meer, vervolgt Van de Kuinder. ,,Ze hebben heel veel kleding, knuffels en speelgoed gekregen. Wat dat betreft is de steun van de mensen om ons heen de laatste dagen geweldig. Direct na de brand kwam een buurvrouw aanzetten met zes nieuwe tandenborstels. Ja, die heb je toch nodig.”

,,Mijn vrouw staat sowieso voor iedereen klaar en we geven meer dan we nemen. Dat krijgen we nu kennelijk terug.” Minder leuk is dat zijn kinderen op school al een beetje zijn geplaagd met opmerkingen als ’heb jij die brand gesticht?’. En Merel durft niet alleen te slapen. Toch had het allemaal veel slechter kunnen aflopen en gaan de kinderen - vooral de jongsten - er heel rationeel mee om. ,,Die sliepen al met z’n tweetjes op een kamer en dat kunnen ze nu weer doen. Op matrasjes. Net als bij kamperen. Ja, je moet er toch iets positiefs van maken.”

Een van de vrienden vroeg Andy’s Dierensuper in Loosdrecht of er mogelijk een konijnenhok over was geschoten voor twee ontheemde konijnen. Een hok van bijna driehonderd euro werd prompt meegegeven, plus gratis voer. ,,Die winkel mag wel een pluim, met het oog op Dierendag’’, aldus de vriend tegenover de krant.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.