Analyse: wethouder Klamer (Hilversum) wankelt na woelige week

Arjo Klamer.© SP Hilversum

Valentijn Bartels
Hilversum

De positie van de Hilversumse wethouder Arjo Klamer (welzijn/participatie) staat na een week vol felle kritiek onder zware druk.

Zijn beantwoording op vragen over belangrijke onderwerpen als de band met Versa Welzijn, de Hilversumpas en tekort op BUIG-geld zorgen voor felle kritiek bij leden van raadscommissies.

Als klap op de vuurpijl liet Klamer weten niet bij de behandeling van de begroting van de Tomingroep te kunnen zijn. De wethouder had verplichtingen in Turijn en zorgde op de valreep voor vervanging. Koren op de molen van politieke tegenstanders.

In een notendop is de kritiek op Klamer dat hij op belangrijke onderwerpen in zijn portefeuille niet levert.

De Hilversumpas laat op zich wachten, het escaleerde tussen Versa Welzijn en Hilversum, de Tomingroep levert niet naar behoren en er is voorlopig geen oplossing voor het tekort op BUIG-geld.

Het stoort verschillende partijen dat hij de oorzaak buiten zichzelf om zoekt. Versa zou geen informatie over problemen hebben geleverd en een oneerlijk verdeelmodel zorgt voor een miljoenentekort op bijstandsuitkeringen.

Dergelijke kritiek van oppositiepartijen is niet ongebruikelijk. De PvdA liet de monde van Saami Akrouh weten ’dat het een keer klaar is, na drieënhalf jaar wethouderschap’.

Ook bij Klamers coalitiepartners wordt nu echter koortsachtig gesproken over raadsbrede kritiek op het functioneren van de wethouder.

Zo laat Haitske van de Linde (VVD) weten erg ongerust over besproken onderwerpen naar haar fractie terug te keren. Ook Hein Jaarsma (D66) is bezorgd over de ’signalen uit de raad’.

Klamer zegt zich zorgen te maken over zijn positie na de harde kritiek. Aan hem de taak twijfel over zijn functioneren weg te nemen, als die tijd hem wordt gegund.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.