'Niet elke keer een persbericht over Eikenrode'

Het afgebrande koetshuis van Eikenrode.

Jan Herman Baas
Loosdrecht

,,Ik kan toch niet voor elk wissewasje een persbericht uitsturen.’’ Wethouder Theo Reijn van Wijdemeren (CDA) verweerde zich woensdagavond in de commissie ruimte en economie voor het ingrijpen bij de monumentele ijskelder op landgoed Eikenrode. Die is om verder vandalisme tegen te gaan en ernstige ongelukken te voorkomen bedolven onder een laag grond.

Omwonende Robi de Roode had even daarvoor om aandacht gevraagd voor een goede communicatie tussen gemeente, omwonenden en eigenaar Nico Ockhuisen. Commissieleden, oppositiepartij DorpsBelangen voorop, sloegen Reijn vervolgens om zijn oren met een oude CDA-motie, waarin het vorige college (zonder CDA) werd opgeroepen beter te communiceren.

,,Acties als deze moet je vooraf aan omwonenden laten weten’’, verweet Joost Boermans (D66) de wethouder. Die vond alle heisa maar overdreven. Een twitterbombardement was volgens hem heel gemakkelijk te voorkomen door even een telefoontje te plegen naar het gemeentehuis.

Sceptisch

,,Mijn motie was toen nodig omdat de verhoudingen toen wel heel erg verstoord waren’’, aldus Reijn.

Hij sprak overigens uit dat het van belang is om ook bij alle verwikkelingen rond de ecologische situatie en het beheerplan voor het landgoed goed met alle partijen te blijven overleggen.

,,Maar ik wil niet op mijn geweten hebben dat de gemeente straks verweten wordt niet op te treden’’, verklaarde hij de ijskelderactie. Omwonenden zijn sceptisch over de plannen van Nico Ockhuisen.

Zij willen het landgoed graag als wandelgebied blijven gebruiken. Ockhuisen ergert zich ondertussen aan de bandeloosheid van honden. Ook zouden jongeren het landgoed te vaak beschadigen met hun spelletjes.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.