Alle achttien boothuizen anders

Eddie de Paepe
Huzien

Het is stil in de haven van Huizen. Een enkel bootje vaart door het kanaal naar een ligplaats in de oude botterhaven en passeert daarmee het pittoreske Nautisch Kwartier. De ingang naar Het Huizerhoofd en De Pier met zijn achttien boothuizen is de schipper dan al voorbijgevaren.

De kade aan bakboordzijde vlak voor dat Nautisch Kwartier ziet hij enkele auto’s geparkeerd staan. Er is ruimte voor veel meer, maar sinds de recessie zijn bij lange na niet alle ligplaatsen bezet. Hetzelfde geldt trouwens voor de Oude Haven. Ook bij de boothuizen is er nauwelijks bedrijvigheid te zien. En dat is eigenlijk al vanaf het begin zo, alleen tijdens de bouw in 2008 en de inrichting van de pandjes was het echt een drukte van belang.

De term boothuizen is misschien niet helemaal juist; luxe, overdekte ligplaatsen zijn het, ontworpen door Tjitte Tichelaar uit Almere. Geen huisje is hetzelfde. En over het inpandige gedeelte konden de eigenaren ook nog eens zelf beslissen. Alleen één ding was niet toegestaan. Ondanks dat het de naam boothuizen kreeg werd echt bewonen door de gemeente Huizen uitgesloten. Ook niet voor één nacht. De bestemming is in de loop van de jaren wel iets opgerekt naar dagrecreatie, maar ook het huidige college wilde niet verder gaan dan dat.

Slagboom

De ligplaatsen variëren in grootte, zoals ook de boothuizen niet allemaal hetzelfde formaat hebben en ook in hoogte verschillen. Er zijn plekken met een toilet, maar dat is niet standaard zo, vertelt een van de eigenaren. Een toiletgroep heeft iedereen er zelf in kunnen laten zetten. De eigenaren hebben een eigen parkeerplaats achter hun eigendom. Het geheel is afgesloten door een slagboom.

De inrichting is overal anders. De een heeft zich beperkt tot vooral een ligplaats, een ander heeft er ook wat opslag van nautisch gerichte goederen en een derde heeft geprobeerd er iets gezelligs van te maken. Met een zitje en een bureau om zich even uit de bedrijvigheid van alle dag te kunnen terugtrekken en juist de stilte te benutten voor noodzakelijke werkzaamheden.

Pluspunt

Het uitzicht vanuit de boothuizen over de panden van het Nautisch Kwartier en het Gooimeer zijn bovendien een pluspunt, zo stelt een van de eigenaren, die in het seizoen ongeveer eens in de veertien dagen met zijn sloep het water opgaat. ,,Ik houd ook van surfen en kijk graag naar de surfplanken die over het water scheren. Maar ook doe ik wel mee aan zeilwedstrijden, van de watersportvereniging hiernaast. Mijn sloep gebruik ik niet zo heel vaak.’’

Die zeilwedstrijden worden meestal in verenigingsverband gehouden. Ondanks dat de jachthaven Gooierhaven en de boothuizen aan elkaar grenzen en slechts door een stevig hek zijn gescheiden zijn er geen hechte contacten tussen de club en de Vereniging Van Eigenaren van de bootbuizen, worden er geen gezamenlijke activiteiten georganiseerd.

Passanten

Naast de boothuizen heeft de gemeente een toiletgebouwtje met doucheruimte neergezet voor passanten. Dit gebouw is op verzoek van de Vereniging Van Eigenaren van de boothuizen in dezelfde stijl opgetrokken als de stallingen.

Van een groot verloop onder de ligplaatshouders is absoluut geen sprake, meldt het bestuur van de vereniging. In al die jaren is slechts een handjevol verkocht, terwijl er nu een paar te koop staan. Dat gebeurt via de officiële weg via makelaars, daar heeft de vereniging geen enkele bemoeienis mee. De reden van verkoop is divers; veranderde interesse, maar ook de aanschaf van een grotere boot die niet meer in de stalling past behoort daartoe.

Net zoals de aanlegplaatsen in grootte variëren is dat ook met de boten het geval. Het zijn voor vooral sloepen en kajuitboten, zeilboten zul je er niet aantreffen, niet handig vanwege de masthoogte.

De eigenaren kennen elkaar door de vereniging, vergaderen minimaal een keer per jaar en afgelopen jaar werd er een barbecue gehouden, om de saamhorigheid te vergroten. Maar gezamenlijke tripjes zijn er bijvoorbeeld niet bij. Als ze elkaar toevallig tegenkomen dan zullen ze elkaar groeten, maar buurten? Nee, dat niet. En zo blijft dit een bijzonder rustig stukje van de Huizer haven.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.