Illegale bewoner Soester Hoogt procedeert door tegen bouwvergunning buurman

Jurgen Swart
Soest

Kan iemand die ergens illegaal woont, bezwaar maken tegen de bouwvergunning van zijn buurman?

De gemeente Soest vindt van niet en de gemeente verklaarde de bezwaren van Soester P. van Eijkelenburg tegen het verbouwen van een woning vlakbij zijn huis aan de Soester Hoogt daarom niet ontvankelijk. De Soester stapte naar de rechter.

Er lopen veel rechtszaken tussen Van Eijkelenburg en de gemeente Soest. De gemeente vond ooit dat Van Eijkelenburg illegaal woonde aan de Soester Hoogt in Soesterberg en gaf hem dat ook te kennen. De gemeente won die zaak bij de bestuursrechter. De Soester moet nu forse dwangsommen betalen. Hij is daartegen in hoger beroep gegaan. Dat beroep dient later deze maand nog. De Soester vroeg ook financiële begeleiding aan bij de gemeente omdat hij de dwangsommen niet zou kunnen betalen.

Onrecht

Ook is Van Eijkelenburg het niet eens met de bouwvergunning van zijn buurman. Van Eijkelenburg was zelf ooit eigenaar van het perceel. Hij vindt het een groot onrecht dat hij zelf niets mocht. Toen hij zelf eigenaar was, is hij aan alle kanten tegengewerkt, meent hij. De nieuwe buurman krijgt volgens hem juist alle ruimte van de gemeente.

Volgens de gemeente heeft de klager helemaal geen last van de uitbreiding van het huis van zijn buurman. De klager kan het huis niet zien en de afstand tussen beide huizen is honderd meter. Bovendien woont Van Eijkelenburg er illegaal en weigert hij te vertrekken. Dat maakt alles anders volgens de juristen van de gemeente.

De rechter stelde vast dat de positie van de naaste buurman in dit soort zaken normaal heel sterk is. Zij gaat 6 weken nadenken over haar beslissing.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.