Bunschoter primeur met uittocht Sint geflopt

Foto STUDIO KASTERMANS

Redacteur De Gooi- en Eemlander
Bunschoten

Als de cadeautjes binnen zijn, is er nog maar weinig animo om Sinterklaas uit te zwaaien. Zo leek het zaterdagmiddag in Spakenburg bij de eerste zogeheten uittocht van de Goedheiligman vanuit de nieuwe Zuiderzeehaven. Dit keer geen oorverdovend gejoel van een menigte zoals bij zijn ontvangst, maar een ’zielig’ groepje van naar schatting vijftien kinderen op de kade.

,,Wat een flop’’, roept een ouder kijkend naar de rode watervilla, waarvandaan de Sint per plezierjacht naar zijn stoomboot zal varen richting Spanje. Hanno Breunesse van initiatiefnemer RTV Bunschoten bevestigt dat de opkomst zwaar tegenvalt. ,,Maar we doen het volgend jaar weer.’’ Volgens hem komt het omdat er te weinig publiciteit geweest is voor het op het laatste moment bedachte evenement.

Er loopt die middag slechts één Zwarte Piet rond die pepernoten strooit. Een deel wordt gevoerd aan de eendjes in het water.

De rest van Spakenburg is na pakjesavond op 5 december klaar met het kinderfeest. Op de markt staan kramen vol kerststukjes en besneeuwde kunstbomen. Bij de Oude Schans klinken vuurwerkknallen van rotjes. Rookpluimen cirkelen boven het water van Oude Haven.

Enkele opgeschoten jongelui komen toch even kijken bij de uittocht. Zij hebben geen pakjesavond gevierd, zeggen ze. ,,Je hebt me geen cadeautjes gegeven, oplichter’’, roepen zij baldadig.

Twee Spakenburgse dames in klederdracht flankeren de Sint op het dakterras van de watervilla. Uit de luidspeakers klinkt het liedje ’Dag Sinterklaasje, daag, daag Zwarte Piet’.

Een aanwezige moeder noemt de uittocht een ’leuk idee’. ,,Na vijf december is het altijd direct afgelopen. Jonge kinderen begrijpen niet waar de Sint gebleven is.’’

Een vader vindt dat het voortaan grootser moet worden aangepakt. ,,Er zijn maar twee pieten. Deze plek ligt te ver weg. De optoch zou vanaf de markt deze kant op moeten lopen. Dat trekt meer jeugd.’’

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.