Straatraceverdachten: ’Loosdrecht spant tegen ons samen’

Walter van W. bij het wrak van zijn Porsche 911, direct na het ongeval.
© Archieffoto
Loosdrecht

Zelfs, of misschien juíst, tijdens de rechtszaak vrijdag tegen Loosdrechter Walter van W. en zijn zoon Casper kregen de verdachten volop doodsbedreigingen binnen op hun telefoons. Het tekent volgens hun advocaat Frederik-Jan Hogewind ’de gigantische druk’.

Het duo stond terecht voor het ongeval vorig jaar maart dat de negentienjarige Hilversumse kapster Fleur Balkestein het leven kostte. Dat gebeurde volgens de officier van justitie tijdens een straatrace door Loosdrecht. Hij eiste vijf jaar cel voor Porsche-rijder Walter en drie jaar voor zijn zoon.

Kennissen

De verdachten ontkenden alles, behalve het drankgebruik. Ze suggereerden dat heel Loosdrecht tegen hen samenspant. Alle vijftien getuigen van de straatrace zouden liegen. Walter van W.: ,,Allemaal kennissen van elkaar, heb ik op Facebook ontdekt.’’ Het duo liet tijdens de zitting die de hele dag duurde geen mogelijkheid onbenut om te onderstrepen hoe zwaar hún leven is sinds het ongeval. ,,Plots zag ik de landingsbaan keer twee. Leek een herseninfarct, het bleek extreem hoge stress’’, zei piloot Casper (33).

Walter (54) lijdt sinds het ongeval aan PTSS, stond in zijn verklaring. Die las zijn advocaat voor, zelf was Van W. te geëmotioneerd. ,,Dat vreselijke ongeluk heeft me intens diep geraakt.’’ Hij woont 250 meter van de plek van het ongeval. ,,Iedereen weet dat. Ik durf niet naar buiten. Boodschappen doen we in een andere plaats.’’ Verhuizen gaat niet, justitie heeft beslag gelegd op de woning. De advocaat: ,,Een ware hel.’’

Roekeloos

Hun volgens de officier van justitie roekeloze rijgedrag met absurde snelheden kostte Fleur Balkestein maart vorig jaar het leven. Hij wil ook dat de rijbewijzen van de twee voor vijf jaar worden ingetrokken. ,,Wat als een van beiden had besloten níet meer op het gas te gaan. Dan was de ander misschien beïnvloed en had Fleur mogelijk nog geleefd’’, zei de officier.

Het duo reed niet alleen veel te hard, in elk geval Walter was ook onder invloed van alcohol. Casper wist dat zijn vader had gedronken en gaf tijdens de zitting klakkeloos toe dat hij net zoveel op had bij het etentje in Amersfoort als Walter: ,,Twee glaasjes rode wijn.’’ Omdat hij pas later als verdachte in beeld kwam, is niet meer aan te tonen of Transavia-piloot Casper te veel op had toen het mis ging. Kledingondernemer Walter had het dubbele op van wat nog mag in het verkeer.

Vijf keer eerder

Tijdens de strafzaak in Lelystad, die vrijdag de hele dag duurde, werd duidelijk dat Walter van W. al vijf keer eerder werd betrapt op rijden onder invloed. Dat leverde hem tussen 1997 en 2013 telkens een geldboete op. ,,Ik had mezelf voorgenomen nooit meer te drinken dan twee eenheden. Sinds het ongeluk is het alleen nog maar water, thee en koffie’’, vertelde hij de rechtbank. Op de avond van het ongeval dronk Van W. eerst nog twee gintonics met elk drie shotjes gin in Café Moeke, werd gisteren duidelijk. Zelf zou hij zich niet bewust zijn geweest van de extra drank. ,,Het waren m’n eerste gintonics ooit. Er gaat zoveel ijs en komkommer in, je proeft niet dat er veel gin in zit.’’

Dat het duo snoeihard en zeer dicht achter elkaar aan racete door Loosdrecht en over de Nieuw-Loosdrechtsedijk blijkt onder meer uit vijftien getuigenverklaringen. Walter ontkende met kracht dat hij veel te hard reed. ,,Dat zweer ik op de dood van m’n moeder en van mijn zoon. Grote woorden ja, omdat het zo is.’’ Mini Cooper-rijder Casper hield vol dat hij de Porsche 911 van zijn vader geen moment in zicht had tijdens de rit vanaf het café naar de ouderlijke woning.

167 km/u

Hoe hard het ging, is aan de hand van referentieritten vastgesteld door het Nederlands Forensisch Instituut. De Porsche met senior achter het stuur zat 130 meter voor het ongeval op zeker 167 kilometer per uur. De Mini klokte minstens 146 kilometer per uur. De verdachten ontkenden dit dus. Hun advocaat Frederik-Jan Hogewind hield vol dat Fleur pardoes de voorrangsweg op reed.

De rechtbank doet uitspraak op vrijdag 17 november om 13 uur.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.