Een biertje van Larense lindehoning

laren

Imkerij Inbuzz Extra in Laren wordt gerund door Willem Boot, woonachtig in Willemstad, en het Larense echtpaar Pam van Stratum en Johan Calis. Inbuzz bestaat uit twee bedrijven. Met het ene onderdeel, Inbuzz Imkersbedrijf Boot & Calis, worden honingbijen gekweekt en vervolgens verhuurd voor bestuiving van gewassen onder glas en in de volle grond, bestuiving ten behoeve van groente, fruit en zadenteelt, bestrijding van roetdouw in de cymbidiumteelt en vermindering van allergieproblemen in de paprikateelt.

Het andere onderdeel is het bedrijf waarom we deze keer naar Laren zijn getogen, het onderdeel dat wordt gerund door Pam van Stratum, ook uit de onderzoekswereld afkomstig, overigens. Ze lacht. ,,Eigenlijk doen wij hier alleen maar in streekproducten.'' Al zijn de streken waar ze vandaan komen verschillend. Natuurlijk honing die afkomstig is van verschillende standen (plek waar tientallen bijenvolken bij elkaar staan, red.) verspreid over deze regio, maar ook van bijenvolkeren die elders in het westen van het land wonen en werken. In totaal gaat het om wel duizend bijenvolken.

Van Stratum ontwikkelt en verkoopt bijproducten als honing, waskaarsen en bier. De honingverwerking - jaarlijks wordt 1500 kilo geoogst - is sinds vier jaar haar 'ding' en leidt elke jaar tot een nieuw product. Zo zag het honingbier een paar weken geleden in Laren het levenslicht. ,,Honingbier is niet zoet, maar erg lekker. Een zacht biertje'', zegt Van Stratum, ,,de honing is tijdens het brouwproces door de brouwer toegevoegd. Hierdoor is de suikerconcentratie tijdens het brouwen iets hoger dan bij normaal pils. De gisten zetten de zoetheid van de honing om in alcohol, waardoor de zoetheid verdwijnt. Een gedeelte van de aroma's van de honing blijft wel behouden. We hebben geëxperimenteerd met honingen met uiteenlopende smaak en geur. Uiteindelijk leverde de Larense lindehonig het lekkerste bier op.'' Er is nagisting op de fles, waarschuwt de Larense, dus voorzichtig uitschenken. Het alcoholpercentage van dit bier is overigens ook iets hoger dan gemiddeld.

Meer nieuws uit Regio

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.