Merem snijdt in personeel

Ronald Frisart
Hilversum

Merem Behandelcentra gaan het personeel met ongeveer vijftien - en mogelijk iets meer - voltijdbanen inkrimpen om niet volgend jaar 3,4 miljoen euro in het rood te belanden. Dat heeft de raad van bestuur gisteren aan het personeel laten weten.

,,We hadden gehoopt de dans te ontspringen, maar dat is niet gelukt’’, aldus bestuursvoorzitter Sjoerd Vegter in een toelichting. Bij de inkrimping worden naar zijn zeggen de primaire, behandelende afdeling zo veel mogelijk ontzien. Vegter denkt de imkrimping vooral via natuurlijk verloop tot stand te kunnen brengen, maar kan niet uitsluiten dat er ook gedwongen ontslagen vallen. Bij Merem (De Trappenberg in Huizen, Almere en Lelystad, Heideheuvel in Hilversum en het astmacentrum in Davos) werken ruim vijfhonderd mensen, samen goed voor vierhonderd voltijdbanen. De omzet bedraagt ongeveer 39 miljoen euro. In 2012 was het nettoresultaat nog 634.000 euro positief.

Merem heeft - net als algemene ziekenhuizen - last van een teruglopende vraag naar zorg. Belangrijker is echter dat door een nieuwe manier van financiering en vergoeding Merem minder geld krijgt van zorgverzekeraars. ,,We moeten meer doen voor minder geld’’, vat Vegter het samen.

Voorzitter Ellen Huisman van de ondernemingsraad zegt dat ’we actief gaan volgen of de handigste keuzes worden gemaakt’. Vergeleken met de situatie elders in het land noemt ze het ’redelijk positief’ dat getracht zal worden gedwongen ontslagen te vermijden.

In januari 2017 worden Heideheuvel en De Trappenberg Huizen geconcentreerd in nieuwbouw op Monnikenberg in Hilversum. Dat levert een forse besparing op door grotere efficiëntie.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.