Hilversum: wethouder Van Osch stapt op

Redacteur De Gooi- en Eemlander
Hilversum

Wethouder Frans van Osch heeft woensdagavond zijn ontslag ingediend. Hoewel een motie van wantrouwen van zijn eigen VVD-fractie in de raad werd verworpen, besloot de liberaal de eer aan zichzelf te houden.

Bestuur en fractie van de VVD hadden twee weken geleden al het vertrouwen in Van Osch opgezegd. Fractievoorzitter Joost van Gilse deed daarom aan het begin van de raadsvergadering een dringend beroep op de wethouder op te stappen. Van Osch weigerde echter, waarna Van Gilse met een motie van wantrouwen kwam. Diverse raadsfracties vroegen daarop tekst en uitleg over het uit de hand gelopen interne conflict. De kritische vragen werden echter door Van Gilse niet of nauwelijks beantwoord. Duidelijk werd wel, dat de VVD geen politiek-inhoudelijke problemen met Van Osch had. Het probleem zat in de ’stijl van werken’ en het functioneren van Van Osch en de interactie met de fractie. SP-raadslid Joep Meddens wees erop, dat een wisseling van wethouders de gemeente minimaal een ton aan wachtgeld kost. ,,De VVD gaat scheiden van meneer Van Osch en de buurman moet de alimentatie betalen."

De motie van wantrouwen werd door geen enkele andere fractie gesteund, waarop Van Osch een laatste verzoeningspoging deed. ,,Het zou de VVD sieren om het standpunt te heroverwegen en met mij in gesprek te gaan, om te beginnen met een intermediair. Ik wil een serieuze poging wagen in het belang van de coalitie en de bestuurbaarheid van Hilversum." Van Gilse weigerde deze uitgestoken hand echter aan te pakken. Na een nieuwe schorsing van de vergadering diende Van Osch zijn ontslagbrief bij burgemeester Pieter Broertjes in. ,,In het belang van Hilversum ben ik de wijste partij", verklaarde hij. De liberale wethouder blijft in functie - maximaal dertig dagen - totdat zijn opvolger is benoemd.

Een voorstel van de voltallige oppositie in de raad om geen nieuwe wethouder te benoemen en de portefeuilles van Van Osch over het resterende viertal te verdelen, kreeg - vooralsnog - geen steun van collegepartijen D66, PvdA en VVD.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.