Uiterste poging shetlanderij Loosdrecht te redden

Ronald Frisart
Loosdrecht

Een petitie met de handtekeningen van 1500 mensen die vinden dat de Loosdrechtse shetlanderij De Sijphoeve moet blijven bestaan krijgt de gemeenteraad van Wijdemeren donderdagavond overhandigd.

Dirk-Jan Sijberden zal de petitie en de handtekeningen overhandigen. Hij is de zoon van Ineke de Groot, de geplaagde eigenares van De Sijphoeve.

Volgens het bestemmingsplan mag het gebied in Nieuw-Loosdrecht waar de shetlanderij ligt, worden gebruikt voor vee (agrarische bestemming) maar niet voor de ponyritjes die kinderen er lange tijd maakten. Die ritjes gelden als recreatieve activiteit. De gemeente trok daarover eind juli aan het langste eind bij de hoogste instantie in dit soort zaken, de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

In een reactie zei wethouder Theo Reijn (ruimtelijke ordening) in juli dat het ’heel jammer’ zou zijn als De Sijphoeve voor Loosdrecht verloren zou gaan. Met de petitie hoopt Sijberden de gemeente nu zo ver te krijgen dat aan die uitspraak een concreet vervolg wordt gegeven. ,,Ook de gemeenteraad wil de shetlanderij behouden. De raad heeft gezegd: zoek een oplossing. Maar er is verder niets gebeurd’’, licht Sijberden toe.

Overleg met een ambtenaar heeft volgens hem niet tot een werkbare oplossing geleid. ,,Volgens die ambtenaar mogen op de huidige plek van de shetlanderij twee kinderen één keer per week drie uur op pony’s rijden. Maar dat is veel te weinig. Tot dat niveau van gesprek zijn we gezakt.’’ Sijberden en zijn moeder willen graag weten of er een alternatieve plek voor De Sijphoeve is. ,,Neem Ter Sype, nu daar geen asielzoekers komen.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.