Schieten - en een beetje leven - als een cowboy

oudkarspel

Beng! Beng! Met twee gigantische knallen leegt Fred Deelen uit Helmond het magazijn van zijn enorme antieke dubbelloops 'coach gun' op de rij doelen in het Schietsportcentrum Langedijk in Oudkarspel. Behendig loost hij de lege hulzen en herlaadt hij het enorme wapen, klaar voor de volgende schoten. Het geweer is een kopie van een wapen uit de negentiende eeuw, en ook Deelen zelf ziet eruit alsof hij net van de filmset van een western komt: cowboyhoed, grote snor, giletje en om zijn middel een stevig gevulde kogelriem.

Het schietsportcentrum wemelt op deze zondag van de levensechte cowboys en -girls. Er wordt een wedstrijd gehouden in het zogenoemde Western Actionshooting. Daarbij worden alleen Amerikaanse wapens van vóór 1900 gebruikt, die worden geladen met de munitie uit die tijd. Dus geen hedendaagse nitro, maar patronen met ouderwets walmend zwart kruit. En in tegenstelling tot de gewone schietsport, waarbij de schutter vanaf één plek op stilstaande doelen schiet, doen de cowboys het dynamisch. De schutter beweegt zich langs de doelen, waarvan sommige ook bewegen.

Dat alles is overigens niet zomaar een spelletje. Het gaat om een heuse sport, waaraan verenigingen uit het hele land meedoen. Wie in de minste tijd de meeste doelen raakt, is de winnaar. In tien wedstrijden per jaar wordt beslist wie zich de beste westernschutter van de Lage Landen mag noemen. De cowboys schieten bovendien ook nog over de grens. Duitsland wordt geregeld bezocht, Tsjechië was onlangs aan de beurt, Zweden staat op de agenda, en volgend jaar wordt zeer waarschijnlijk ook bakermat Amerika aangedaan.

Bestuurslid Marco Looy van de Dutch Western Shooting Association (DWSA) heeft het schieten letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader en zijn opa schoten, en de kleine Marco kreeg wapenolie op zijn billetjes in plaats van Zwitsal, zo grapt hij. En vandaag is zijn eigen zoon er ook bij, net als zijn eveneens schietende zus en haar kinderen. Western shooting is een levensstijl, zegt Almeerder Looy, die schiet bij een vereniging in Bussum.

Natuurlijk, het is ook een sport, dus op de baan zijn hij en zijn medecowboys rivalen. Maar het blijft allemaal hartelijk, want de DWSA is één grote familie. ,,Heeft iemand een doos munitie nodig, dan geef ik hem een doos munitie. Ik weet zeker dat ik 'm terug krijg. En we helpen elkaar met tips over wapens.'' Wat hem nou precies zo aanspreekt in die levensstijl kan Looy niet zeggen. ,,Maar ik zou er graag elke dag zo bijlopen als vandaag. Ik voel me gewoon helemaal thuis bij deze manier van schieten en leven. De sfeer is altijd geweldig. Ik ga ook altijd met het hele gezin. Het is een serieuze aangelegenheid, maar ook een dagje uit.''

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.