Driehonderd kinderen geven fietsbelconcert in Hilversum

© Studio Kastermans

Annemarie de Jong
Hilversum

Keihard klingelen met je fietsbel. En is die stuk of niet aanwezig, dan met een lange spijker op je stuur slaan. Een kabaal dat het geeft! Ruim driehonderd basisschoolleerlingen gaven vrijdagmiddag een fietsbelconcert in het Dudokpark voor het raadhuis van Hilversum.

Het oorverdovende startschot van de campagne Veilig naar school. Aan dirigent Henk Heijink en slagwerker Eddy Koopman van het Metropole Orkest de schone taak het ook nog een beetje te laten klinken. Speciaal voor de actie bedachten ze een fiets-veilig-liedje.

Eddy Koopman trommelt het ritme voor en jawel, driehonderd kinderen op fietsen in het grasveld klingelen het deuntje na. ,,Klonk prachtig toch'', moedigt dirigent Heijink de meute aan. Het eerste fietsbelconcert in zijn carrière noemt hij 'leuk en legendarisch'.  ,,Wij vinden het als Hilversums orkest belangrijk ook een bijdrage te leveren een lokale activiteiten.'

Het is een niet alledaagse vrijdag voor de musici van het Metropole. Als een verrassing voor dj Edwin Evers van Radio 538 - die vijftien jaar 'Evers staat op' presenteert - laten ze tijdens de marathonuitzending speciaal voor hem gecomponeerde jingles horen. ,,Benieuwd of hij ze gaat gebruiken'', zegt Heijink.'

In de loop van het jaar barsten in het teken van de campagne Veilig naar school allerlei activiteiten los. Bij oversteekplaatsen in de buurt van basisonderwijs wordt SCHOOL op het wegdek aangebracht.

Ook hamert de gemeente Hilversum op het belang dat kinderen op de fiets of lopend naar school gaan. Minder auto's rond scholen maakt het verkeersbeeld overzichtelijker en veiliger.

Volgens wethouders Floris Voorink van verkeer en Eric van der Want van onderwijs is het heel belangrijk dat kinderen op de basisschool al leren zelfstandig deel te nemen aan het verkeer. Oefen samen met je ouders de fietsroute, is de boodschap.

,,Doe ik al'', zegt leerling Tom Benschop van openbare basisschool Elckerlyc aan de Van Hogendorplaan. ,,Ik fiets in 72 seconden naar school.''

Bekijk ook de video via deze link

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.