Tournee krant start naast expositie over lezende vrouw

De lezende vrouw op verschillende manieren verbeeld.© Foto Joyce Huibers

Joyce Huibers
Laren

De lezende vrouw. Het lijkt bijna geen toeval te zijn dat deze expositie van drie Hilversumse kunstenaars wordt ingericht in de (h)Artgalerij van het Brinkhuis in Laren als De Gooi- en Eemlander op diezelfde locatie haar eerste tourneedag beleeft.

Elganan Jelsma, een duizendpoot op kunstzinnig gebied in de regio, is samen met Romanina Mandricardo aanwezig om de eerste werken op te hangen voor de start van de expositie van dinsdag.

Tussen het naar binnen brengen van de schilderijen in, heeft ze ook even tijd voor het zetten van een handtekening. Want ook op cultuurgebied is de krant van belang, meent Jelsma.

Zowel Jelsma als Mandricardo en Hanke Wiegand worden al langere tijd gefascineerd door de lezende vrouw. Oerkracht en kennis in één beeltenis. Ze staan daarin niet alleen. Grote namen als Rembrandt, Van Gogh en Picasso legden de lezende vrouw ook al vast, vaak geïnspireerd op Anna, de moeder van Maria.

De drie kunstenaars hebben ieder hun eigen discipline. Jelsma maakt schilderingen op karton geïnspireerd op die grote meesters, maar ook wandkleden van jute onder de naam ’Bouquetreeks’. In het wandkleed zijn niet alleen bloemen verwerkt, maar ook pagina’s uit de bekende romannetjes.

Mandricardo fotografeert de lezende vrouw met haar favoriete boek. De styling op de foto maakt vaak al duidelijk om welk genre het gaat. De wat donkere setting geeft het geheel iets mysterieus. De bronzen en polyester sculpturen, deels 3D geprint, van Wiegand zijn geënt op lezende vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.

De reizende expositie ’Women Reading’ is tot en met 1 april te zien. Woensdag 8 maart op Internationale Vrouwendag zijn de drie kunstenaars tussen 14.00 en 15.00 uur aanwezig voor extra toelichting.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.