Jongeren MBO College Hilversum in actie voor eenzame ouderen

Kerstdiners voor duizenden eenzame ouderen.

Annemarie de Jong
Hilversum

Karin Bloemen, culinaire hoogstandjes en een veiling. Tweehonderd leerlingen van het MBO College Hilversum gooien alles in de strijd voor de benefietavond op 13 december. ,,Je moet hoog inzetten om veel te bereiken”, zegt projectleider Dorothée Lieberom-Burgman.

Vertel, wat gaan jullie doen?

,,Het Nationaal Ouderenfonds organiseert kerstdiners voor duizenden ouderen om eenzaamheid aan te pakken. Het MBO College Hilversum wil helpen. Vier weken zijn studenten van de afdeling Gezondheidszorg geld aan het inzamelen. Voor 15 euro heeft een oudere al een onvergetelijke kerst. Studenten doen van alles. Lege flessen inzamelen, cake en koekjes verkopen, acties op sportclubs. Het leeft, het gonst door de school.”

Weer eens wat anders dan les!

,,Past bij onze onderwijsvisie: ’Levensecht leren’. Leerlingen lopen stage in onder andere verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Gaan met ouderen werken. Zo’n project maakt alles tastbaar. Eén op de vier ouderen voelt zich eenzaam, meer dan één miljoen mensen. Eenvijfde daarvan krijgt slechts één keer per maand bezoek, die mensen kijken uit naar hun thuishulp. Dan besef je als student hoe belangrijk jouw werk is. En jongeren hebben zelf ook een opa en oma. Je moet er niet aan denken dat die alleen zijn. Een actie van jong voor oud. Hoe mooi!”

En de benefietavond?

,,Het sluitstuk van de inzameling. Met bedrijven, gemeente en particulieren willen we een geweldig bedrag ophalen. Bij veilingmeester Nielsson Kooijman gaat van alles onder de hamer, zoals thuiskoks, dinerbonnen, wijn, workshops. Coverband Hot Town zorgt voor een daverende show en Karin Bloemen treedt op. Ik heb haar gebeld, ze vond het meteen geweldig. Ze is warm, altijd bezig voor anderen.”

Nog een paar cijfers

Uit onderzoek (Interview-NSS) blijkt dat 20% (420.000 ouderen) van de ouderen in Nederland geen Kerst en Oud & Nieuw viert. Ruim 200.000 ouderen (10 % van de ouderen) zitten tijdens de feestdagen zonder bezoek.

Benefietavond: woensdag 13 december om 19.00 uur in het MBO College Hilversum, Arena 301. Deelname €25 per persoon en €450 voor een VIP-tafel (10 personen). Aanmelden: zorgmbohilversum@rocva.nl

Doneren kan ook via deze site.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.