Mooi Gooi: Wilgenroosjes aan de waterkant in 's-Graveland

Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Foto: Studio Kastermans/Ben den Ouden

Tamar de Vries
’s-Graveland

Op de buitenplaats Schaep en Burgh in ’s-Gravenland is al een beetje te zien dat we naar de herfst gaan. De zon staat midden op de dag al lager, de lucht is wat heiig en de bladeren aan de bomen zijn diepgroen. Maar, niet getreurd! Ook september kan nog mooie warme dagen hebben. Al worden de nachten in rap tempo koeler.

Eind vorige week hadden we een korte ’indian summer’ met zon overdag en knisperend-frisse ochtenden. Echt wandelweer voor wie daartoe in de gelegenheid is. Schaep en Burgh leent zich daar uitstekend voor, met zijn imposante beuken- en eikenlanen. Het statige landhuis aan het Noordereinde in ’s-Graveland heeft een oranjerie en koetshuis. Sinds 1976 bevindt het hoofdkantoor van de natuurorganisatie Natuurmonumenten zich in dit gebouw. Achter het huis ligt een langgerekte, bochtige vijver met een eiland. Vanuit het landhuis zijn er schitterende uitzichten over de parktuin en vijver. De buitenplaats Schaep en Burgh is landelijk ook bekend om het Capitool. De wandelroute loopt door drie aan elkaar grenzende buitenplaatsen: Boekesteyn, Schaep en Burgh en Bantam.

Links op de voorgrond aan de waterkant staat een bosje ’harig wilgenroosje’. Dit is een algemeen voorkomende vaste plant uit de teunisbloemfamilie. Hij komt voor op vochtige plaatsen, op ruige terreinen en aan slootkanten. Mogelijk onder invloed van de klimaatverandering breidt het harig wilgenroosje zich naar het noorden uit. Zo is de plant ruim tien jaar geleden zelfs al op het Schotse eiland Skye waargenomen.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.