Hilversummer boos over ’slecht onderhoud graf zusje’

Hilversummer Eelco Boer Rookhuizen schuift de takken voor het graf opzij. Zuiderhof belooft de struiken snel te snoeien.

Hilversummer Eelco Boer Rookhuizen schuift de takken voor het graf opzij. Zuiderhof belooft de struiken snel te snoeien.© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

Hilversum

Vervuld van ergernis staat Hilversummer Eelco Boer Rookhuizen (59) de laatste tijd bij het familiegraf van zijn zusje en ouders op de begraafplaats Zuiderhof.

,,Het is totaal overwoekerd door struiken. Schaamteloos, respectloos. Ik heb drie, vier keer gebeld en ook nog gemaild, maar ze doen er niks aan. Ze snoeien gewoon niet”, briest hij.

Op het zonovergoten kerkhof loopt hij naar vak 10. De rij grafstenen gaat deels schuil achter overhangend groen. Hij buigt diep voorover om takken opzij te schuiven. ,,Je ziet de steen niet eens meer. Niet normaal toch, je schaamt je toch dood?!”

,,We betalen voor onderhoud. Maar alleen de entree wordt bijgehouden. Ze maaien de grasveldjes en gelukkig liggen ook de graven van de kindjes er keurig bij, maar voor de rest is het één grote misère. Schande”, vindt de Hilversummer.

Bedrijfsleider Mieke Verkuil van Uitvaart Stichting Hilversum - waar de gemeentelijke begraafplaats Zuiderhof sinds kort onder valt - neemt poolshoogte bij het graf. Ze kijkt bedenkelijk. ,,Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ik begrijp heel goed dat u zich hier niet prettig bij voelt”, richt ze zich tot Eelco Boer Rookhuizen.

Volgens Mieke Verkuil is het achterstallige onderhoud veroorzaakt door een ’stapeling van factoren’. ,,We zijn bezig met een nieuw beheerplan en brengen al het onderhoud in kaart. Deze begraafplaats moet een redelijk strakke uitstraling hebben, dus het onderhoud móet intensiever. Daarbij is het een heel groeizaam seizoen. En ja, het is ook vakantietijd én we zijn heel druk geweest met de opening van het crematorium Zuiderhof.” Bovendien is de snelgroeiende struik volgens Verkuil wellicht niet zo geschikt als begroeiing achter de graven. ,,Ik beloof dat we deze situatie nog deze maand oplossen.” Nabestaanden zijn overigens verantwoordelijk voor onderhoud van de grafzerk zelf, benadrukt ze.

Zuiderhof is voor Eelco Boer Rookhuizen een ’speciale plaats’. ,,Ik kom hier al van kinds af aan. Tegenwoordig minder omdat ik ernstig ziek ben. Mijn ouders liggen hier en mijn zusje Sylvia. Ik heb haar in 1968 zelf van de bodem van zwembad De Kapel gehaald. Zij had schoolzwemmen, ik deed aan wedstrijdzwemmen. Toen ze op de kant lag was ze al dood. Zij was negen, ik elf.” Een traumatische gebeurtenis. ,,We waren een groot katholiek gezin. Mijn zus en ik lagen in hetzelfde stapelbed. Heel lang werd op de eettafel nog een bordje voor haar neergezet.” Zelf piekert hij over begraven. ,,Laat mijn as maar wegwaaien langs de ’s-Gravelandseweg.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.