Patiënt is meer dan een gebit

Jette Pellemansredactie@gooieneemlander.nl
Baarn

Kees Jaap Hoevers uit Baarn werd ooit tandarts omdat hij zo van knutselen hield. Die knutselliefde is gebleven, maar hij kon zich steeds minder vinden in de wetenschappelijke, specialistische benadering van de meeste tandartsen. Dus startte hij in 1994 zijn eigen biologische tandartspraktijk, waar de patiënt meer is dan alleen het gebit.

Regelmatig ziet biologische tandarts Kees Jaap Hoevers nieuwe patiënten wat onwennig binnenstappen bij zijn praktijk in Baarn. De wachtkamer met veel planten, houten bankje en een tak als kapstok, voldoet voor veel mensen niet aan het beeld van een tandartspraktijk.

„Ze kijken rond van: klopt dit wel? Mensen verwachten blijkbaar iets wits en steriel. Ik heb mijn best gedaan er iets huiselijks van te maken.” En mét resultaat, want al een hele tijd neemt Hoevers geen nieuwe patiënten meer aan vanwege een vol patiëntenbestand.

Amalgaam

Hoevers is opgeleid als regulier tandarts aan de VU, maar kreeg gedurende zijn loopbaan steeds meer aversie tegen de vaste protocollen van de tandheelkunde. „Ik werkte in een praktijk samen met een vrouwelijke tandarts. Ik behandelde de man van een stel, zij de vrouw. Bij de man had ik de vullingen met amalgaam verwijderd, omdat hij daar niet tegen bleek te kunnen. Die man bloeide helemaal op! Toen de vrouw dat ook wilde, zei mijn collega: nee joh, amalgaam is helemaal niet gevaarlijk. Dat gaf stress. Ik kon daar niet kwijt wat ik wilde vertellen.”

De alternatieve geneeskunde, waarin naar de mens als geheel wordt gekeken in plaats van in losse delen, sprak Hoevers steeds meer aan. „Tegelijkertijd was er in de tandheelkunde een tendens van meer en meer specialiseren. Patiënten gaan van deur tot deur en zo verdwijnt de mens als geheel steeds verder uit het oog.” Dat was dan ook de reden dat Hoevers in 1994 voor zichzelf begon als biologisch tandarts. „Er was duidelijk vraag naar, want binnen drie maanden zat ik vol. Het liep storm.” Sinds 2003 houdt hij praktijk aan de Vinkenhof in Baarn.

Nuttig

Behalve de huiselijke sfeer, valt op dat biologische tandartsen meer de tijd nemen voor de patiënt. Minder efficiënt misschien, maar volgens Hoevers wel nuttig. „Vandaag heb ik het met een patiënt nog over relatieproblemen gehad. Iemand had door een lage weerstand allemaal tandvleesproblemen. Dan is het voor mij tandheelkundig belangrijk om te weten waar dat vandaan komt.”

In de biologische tandheelkunde spelen meridianen een grote rol. Dat zijn energiebanen die lopen door je hele lichaam. Acupunctuur bijvoorbeeld baseert zich ook op deze energiebanen. Een verstopping van een meridiaan, kan elders in het lichaam ook een ’energielek’ opleveren. Een ontstoken wortelkanaal in de voortand bijvoorbeeld, kan zo een blaasontsteking veroorzaken die alleen overgaat als je de tand behandelt.

Schema

Hoevers: „Meridianen zijn niet wetenschappelijk bewezen, dus bestaan ze niet voor de tandheelkunde. Terwijl het zoveel duidelijk kan maken.” Hij pakt er een zelfgemaakt schema bij, waarin voor iedere tand staat aangegeven aan welke gewrichten, organen of wervels het is verbonden. „Dit schemaatje zou ik wel in iedere tandartspraktijk willen ophangen.”

Want Hoevers zou willen dat ook de reguliere tandarts eens wat meer zou kijken naar de hele mens en niet alleen naar die nieuwe kroon. En dat gaat de goede kant op. „Afgelopen jaar was het thema van het jaarlijkse tandartsencongres de relatie tussen mondproblemen en de rest van het lichaam. Dus er is hoop.”

Een overzicht van alle biologische tandartsen in het Gooi en de Vechtstreek is te vinden op www.nvbt.nl.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.