Aanpak Ooievaarplein blijft ’soft’

Een van de vernielde ruiten aan het plein. foto Henk Runhaar

Een van de vernielde ruiten aan het plein. foto Henk Runhaar

Henk Runhaar
Hilversum

Bewoners van het door vernielingen van ruiten geteisterde Ooievaarplein in Hilversum kunnen vooralsnog fluiten naar cameratoezicht. Een gesprek van burgemeester Pieter Broertjes met de grote groep Marokkaanse jongens die al jaren met ernstige overlast op het plein in verband wordt gebracht, heeft niet tot verandering van de aanpak geleid. Die blijft ’soft’.

Wel gaan de jongeren Broertjes helpen bij het vinden van de echte daders. Want zij hebben de vernielingen niet op hun geweten, zeiden ze nog maar eens in het volgens de burgemeester ’indringende’ gesprek dat hij deze week met ze had. Hard bewijs dat ze schuldig zijn ontbreekt. In de periode dat er een camera hing op het Ooievaarplein, van vorig jaar zomer tot april dit jaar, waren er namelijk geen vernielingen op het plein.

De jongeren gaan ook helpen bij het stoppen van de overlast op het plein, beloofden ze. In ruil voor hun inzet gaat Versa Welzijn nog meer activiteiten voor hen op touw zetten. Daarom hebben ze gevraagd. Het gaat volgens de burgemeester om voetbaltoernooitjes om de verveling tegen te gaan. Ook gaat Versa regelen dat er op korte termijn een gesprek komt met de bewoners rond het plein. ,,Om elkaar beter te leren kennen en irritaties uit te praten’’, meldt Broertjes. De jongeren krijgen ook hulp bij het zoeken van werk. Allemaal onderdeel van de poging van de burgemeester ’de oorzaak van de ellende weg te nemen’.

Om hangen op het plein minder aantrekkelijk te maken, zijn deze week de bankjes weggehaald. Volgens de gemeente op verzoek van bewoners. Doel is een eind te maken aan het hinderlijk ’s nachts rondhangen op het plein. Niet alle bewoners begrijpen de maatregel. ,,Is dit misschien in het kader van de herinrichting en opfleuring van het plein? Moeders van op het plein spelende kinderen zijn er de dupe van’’, zegt een bewoonster.

Maar Broertjes stelt opgewekt dat de bewoners ’tevreden zijn over de gezamenlijke aanpak van de gemeente, politie, Versa Welzijn en Dudok Wonen’. ,,Er is dagelijks contact.’’ Dat bewoners nog steeds eisen dat de camera, tot nog toe de enige garantie voor rust, terugkeert, weet de burgemeester ook wel. Hij houdt deze optie open. ,,Maar ik ga eerst andere maatregelen uitproberen. Gelukkig krijg ik het voordeel van de twijfel’’, constateert hij.

Er loopt ook nog steeds een politieonderzoek. Deze week werden weer ruiten beschoten.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.