Inbrekersbende opgepakt in Soest

Hans van Keken
Soest

De politie heeft dinsdagmorgen bij een massale actie in de flatwijk Smitsveen in Soest vijf jonge Soesters van hun bed gelicht. Een zesde is later in de ochtend aangehouden.

De actie was het resultaat van maanden speurwerk naar de werkwijze van vijf mannen, in de leeftijd van 19 tot 22 jaar. Ze zouden afgelopen half jaar in wisselende samenstelling zeker negen inbraken in woningen op hun kerfstok hebben, allemaal in Soest. Ook wordt onderzocht wat de rol was van enkele verdachten bij een inbraak waar de 77-jarige bewoonster harde klappen kreeg. Een vrouw (34) is aangehouden op verdenking van heling.

De recherche hoopt via sporenonderzoek de Soesters te linken aan nog meer inbraken en diefstallen, vermoedelijk allemaal in het eigen dorp. In totaal zeven woningen en een bedrijfspand, allen verspreid over Soest, zijn mede met het oog op het vinden van aanknopingspunten gisteren uitgebreid doorzocht. Daarbij zijn onder meer flink wat laptops, smartphones, kleding, breekvoorwerpen, munitie en sieraden in beslag genomen.

De Soesters, die ook van heling worden verdacht, zijn volgens de recherche zeker sinds december 2016 actief. Opvallend is het gemak en de brutaliteit waarmee ze vaak overdag woningen binnen drongen, meestal door behendig op de eerste verdieping naar binnen te klimmen en met een breekijzer of grote platte schroevendraaier een raam of deur open te breken.

Met de goed voorbereide invallen, dinsdagmorgen allemaal tegelijk om zes uur op de Weegbreestraat, Varenstraat en drie adressen op de Smitsweg, denkt de recherche de misdaad in Soest een fikse klap te hebben toegebracht. Een aantal van de zes verdachten is ondanks zijn relatief jonge leeftijd al bekend bij de politie en in het bezit van een strafblad.

Vermoedelijk vrijdag wordt het zestal voorgeleid voor de rechter-commissaris, die bepaalt of ze langer vastgehouden worden. De recherche hoopt dat dat op grond van de uitgebreide dossiers moet lukken.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.