Soest blijft VVV voorlopig steunen

Joost Reijnders
Soest

Ook als de Soester VVV opgaat in regionaal verband, zal de gemeente het toeristisch steunpunt de komende twee jaar blijven ondersteunen. In de begroting voor komend jaar is ruim 45.000 euro gereserveerd voor subsidie aan de toeristenwinkel.

Als het aan het college ligt, blijft dat zo. Het college wil een kwart van de subsidie voor volgend jaar overmaken aan het Soester kantoor, en daarna de rest aan de regionale organisatie die per 1 april van start moet gaan. Om de regionale VVV een duwtje in de rug te geven, wil het college ook alvast de subsidie voor 2016 vastleggen.

Per 1 april volgend jaar wil de VVV Soest opgaan in een grote regionale organisatie, samen met de VVV’s Utrechtse Heuvelrug en Vallei. Die fusie moet een nieuwe impuls geven aan het toerisme in de regio. De nieuwe VVV is actief in de gemeenten Soest, Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Zeist.

Een van de aanleidingen voor de regionale samenwerking is de onzekere toekomst van de afzonderlijke VVV’s. Subsidies lopen terug, de winkelverkoop neemt af en in Soest speelt ook mee dat de samenwerking met de ANWB vorig jaar is stopgezet. Financieel zwaar weer dus, met sombere vooruitzichten. Tel daarbij op dat consumenten in toenemende mate op internet hun heil zoeken, en wel 24 uur per dag. Daarom wil de nieuwe regionale organisatie vijftig informatiepunten opzetten waar digitale informatie en foldermateriaal beschikbaar is.

Bundeling van de krachten biedt ook meer financiële armslag.

Voor Soest is het passen en meten met de begroting. Niet alleen is er al twee miljoen bezuinigd, ook kreeg de gemeente vorige week een zware tegenvaller voor de kiezen: het Rijk gaat Soest jaarlijks anderhalf miljoen euro minder overmaken voor uitkeringen en regelingen aan en voor de inwoners. Een gevolg van een andere berekeningsmethode. Bovendien neemt de gemeente van het Rijk en de provincie veel zorgtaken over, maar wel tegen minder geld. Een bezuiniging dus.

Meer nieuws uit GE

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.