Van sluipschutter tot aalmoezenier

Susanne van Velzen
Laren

Na een aantal jaren actieve dienst - hij diende bij de Luchtmobiele Brigade als sluipschutter en draaide missies in Afganistan - zag Javelin Zwakhalen (41) in dat je niet tot je veertigste door de modder kunt kruipen en zwaaide af. Tijdens zijn nieuwe baan in een houtzagerij, die hem een vinger kostte, dacht hij na over wat hij wilde worden. Hij koos voor een studie theologie. Nu is hij terug in het leger, als aalmoezenier.

Zwakhalen was zondagochtend gastspreker tijdens het Jongerenprogramma in het Brinkhuis van de Sint Jansprocessie, dit jaar in het teken van ‘Op weg naar de Vrede’.

De aalmoezenier kent het leger dus ook vanuit het perspectief van Jan Soldaat. ,,Als de mannen horen over mijn achtergrond is er snel een vertrouwensband. Geestelijke verzorging in het leger is er voor zes geloofsrichtingen. Een aalmoezenier is er vanuit het rooms-katholicisme, al voel ik me meer humanist.”

Koerdische strijder

Zwakhalen is net terug van vier maanden missie in Noord-Irak, waar de Nederlanders in Erbil Koerdische strijders trainen voor de strijd tegen IS. Daar kon hij onlangs nog nuttig werk doen. Een Nederlandse soldaat had per ongeluk een Koerdische strijder geraakt met een geweerkogel.

,,In zo’n situatie moet de man terug naar Nederland, maar ik vond het belangrijk dat er eerst nog een ontmoeting met het slachtoffer was. Daar was vanuit de legerleiding wat weerstand tegen, maar bij die ontmoeting in het ziekenhuis kwam het toch tot een verzoening tussen die twee mannen.”

Over het thema ‘Op weg naar de Vrede’ had Zwakhalen vragen en opmerkingen om goed over na te denken.

,,Wat stel je je voor bij die vrede? De wereldvrede? Bestaat vrede überhaupt wel? Want wel beschouwd is het leven elke dag een strijd. Niet altijd een oorlog op leven en dood, maar wel strijd. Dat begint al als je opstaat en in strijd met jezelf bent of je nu een rood of een blauw overhemd aantrekt. Of je hebt een woordenstrijd om iemand te overtuigen van je gelijk. Kan er wereldvrede komen zonder strijd? Want hoe ga je om met mensen elders die onze ideeën over vrede niet willen? Zeg het maar.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.