Smeekbede Broertjes voor Kuda helpt niet

Kuda tijdens vooralsnog de laatste training met zijn voetbalteam, BFC C4. archieffoto Studio Kastermans

Redactie Hilversum
Hilversum

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff persoonlijk gevraagd over zijn hart te strijken voor Hilversummer Kuda Matungamire. Formeel moet Kuda (21) dinsdagmiddag retour naar Zimbabwe, waar hij bijna acht jaar geleden vandaan kwam.

Maar hij wil niet. Hij voelt zich helemaal Nederlander. Heeft een MBO-opleiding afgerond, een baan, plannen voor een vervolgstudie. Ook zijn vrienden, onder meer van Bussumse voetbalclub BFC, vinden dat Kuda in de Hilversumse Meent thuis hoort. Elftal BFC C4, dat mede door Kuda wordt getraind, kwam eerder deze maand in actie.

Inmiddels is de situatie superspannend. Kuda is bezig zijn tassen in te pakken, maar hoopt nog op een ontsnapping. ,,Ik hoop dat de IND mijn dossier toch nog een keer bekijkt. Maar hoor ik niks, dan is het game over.''

Vrienden van Kuda zijn een geldinzamelingsactie gestart (www.gofund.me/helpkudastay). ,,Zo hopen we voldoende geld bij elkaar te krijgen om aan hem mee te geven. Zodat hij zichzelf kan redden daar in Afrika.'' Familie om naar terug te keren heeft Kuda niet in Zimbabwe. Als kind woonde hij bij zijn oma. Zij overleed twee maanden geleden.

Broertjes ontmoette Dijkhoff afgelopen vrijdag en zag kans hem te attenderen op de schrijnende situatie van Kuda. ,,Broertjs heeft de staatssecretaris in de ogen kunnen kijken'', zegt zijn woordvoerster. ,,Meer kun je als gemeente niet doen.'' Eerder gaf staatssecretaris Teeven niet thuis op het dossier van de Hilversummer. In 2013 pleitte Broertjes ervoor hem en zijn nicht onder het kinderpardon te laten vallen.

Maandagavond werd bekend dat Dijkhoff onvermurwbaar is. Hij liet Broertjes weten het dossier van Kuda niet te willen heropenen. Dat houdt in dat de jonge Hilversummer dinsdagmiddag om drie uur in het vliegtuig moet naar Afrika.

Maandagavond wordt er met Kuda over gesproken in het televisieprogramma van Jeroen Pauw (23:00 uur, NPO1)

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.