’Sloten Westdijk voorlopig mijden’
Het werk aan de dijk gaat door.© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks
Voorlopig moeten boeren aan de westkant van Spakenburg hun vee niet uit de sloten laten drinken. De concentratie sulfaat en natriumchloride (zout) is er veel te hoog.
Raadslid Pieter de Vos van de Christelijke Arbeiders Partij (CAP) in Bunschoten kaartte de vervuiling aan in de extra gemeenteraad van dinsdag. Die ging weliswaar over de commotie rond de incidenten waarbij Poolse inwoners van de gemeente betrokken zijn, maar volgens De Vos had het net zo goed over de vervuiling van de poldersloten ten westen van het dorp moeten gaan.
De hoge concentraties sulfaat en NaCl in de sloten zijn er volgens boeren daar de oorzaak van dat kalveren sterven nadat ze van het water gedronken hebben. Hoeveel kalveren precies dood zijn gegaan door het vervuilde water weet het raadslid niet, maar hij heeft gehoord dat het rond de tien dieren moet zijn.
Dijkversterking
Hoewel het waterschap het niet wil bevestigen, is het vrijwel zeker dat de vervuiling afkomstig is van de binnendijkse versterking van de Westdijk. Daarvoor is thermisch gereinigde grond gebruikt, vervuilde grond die is gereinigd door verhitting.
Woordvoerster Yvonne Vlek van het Waterschap Vallei en Veluwe - verantwoordelijk voor de dijkverzwaring langs de Eem en de Randmeren zegt daarover: ,,Door de hevige regenval van de laatste maanden is zand gaan schuiven en in de sloot langs de dijk terecht gekomen. We hebben dat zand zoveel mogelijk weggehaald uit de sloot. In de natuur kunnen hogere concentraties van sulfaat en natriumchloride voorkomen, maar we gaan extra onderzoek doen omdat de concentraties zo hoog zijn. Er zijn water-, grond- en bodemmonsters genomen en die worden geanalyseerd door een gespecialiseerd bureau. We wachten op de uitslag van dat onderzoek.’’ Raadslid Pieter de Vos is ontevreden over de antwoorden die hij op zijn vragen kreeg van verantwoordelijk wethouder Willem Heijnen (ChristenUnie). ,,Te mager, vind ik. Hij verschuilt zich achter het onderzoek van het waterschap, ik zou als gemeente precies willen weten wat erop mijn grondgebied gebeurt. Als raadslid loop ik tegen muren aan, ik kan het waterschap, Vitens of de RUD (de geprivatiseerde milieudienst van de provincie) niet op het matje roepen. Maar we gaan door met vragen stellen.’’
Honden
Waterbedrijf Vitens heeft De Vos laten weten niet te zullen stoppen met het winnen van water in het gebied. Het water wordt opgepompt van 100 meter diepte, en daardoor is de kans op vervuiling uiterst gering, is hem verteld.
De Vos: ,,Ik heb weliswaar van de wethouder geen antwoord gekregen op mijn vragen over het gevaar voor de volksgezondheid, maar ik zou toch zeggen: let op dat je hond wegblijft van die sloten.’’