Laatste groet aan Ome Joop van de Zwembus in Hilversum

Ome Joop bij zijn Zwembus, zijn levenswerk.
© Foto’s Carline Hopman
Hilversum

Een grappenmaker, doorzetter, natuurmens en totaal zichzelf. Zo was Joop Hopman, beter bekend als ’Ome Joop van de Zwembus’.

Ome Joop stierf 14 september, hij zou volgende week tachtig worden. Zwemklanten en bekenden kunnen vrijdag een laatste groet uitbrengen. Tussen 14.15 en 14.45 uur rijdt de rouwstoet nog één keer langs de Zwembushal aan de Franciscusweg 229 in Hilversum.

„De Zwembus was zijn levenswerk”, vertellen dochters Carline Hopman en Jacqueline van den Hooff. „Hij leerde kinderen spelenderwijs, met een grap en een grol zwemmen en dat maakte hem zo uniek.”

Doorzettingsvermogen

De Zwembus ontstaat eigenlijk uit een mislukking. Als Jacob (roepnaam Joop) Hopman uit Hilversum geen toestemming krijgt voor een ’vast’ zwembad, besluit hij begin jaren tachtig er een op wielen te bouwen.

„Zo was hij, dan zocht hij gewoon een omweg”, zegt Carline Hopman. „Hij had niet veel opleiding, maar hij was handig en had doorzettingsvermogen. Door wat sponsoring en veel praten bij de bank, kreeg hij het voor elkaar.”

Media

Het resultaat is een bassin met 40.000 liter verwarmd water (30 graden) in een vrachtwagen. Met kleedruimte, douche en toilet. Het bad is 75 centimeter tot 1.75 meter diep. „Het enige rijdende zwembad ter wereld. Trok veel aandacht, ook van media. Vond-ie prachtig.” Ruim 2000 kinderen leren er zwemmen. Afgezwommen wordt er meestal in De Biezem in Laren, omdat het bassin maar twaalf meter lang is.

Elke cent

Bij de sloop en het grofvuil scharrelt hij dingen bij elkaar. „Voor de Zwembus. Of hij knutselde een pick-up in elkaar die ik dan voor Sinterklaas kreeg. Hij was zuinig. Bij de supermarkt tikte hij producten net over de datum op de kop. Op vakantie gingen we niet. Elke cent werd uitgespaard voor het zwembad. Thuis ging het altijd over het zwembad.”

Soms maakt de zwembus een uitstapje naar een camping of hotel, maar meestal staat-ie gewoon in de loods - de ’Zwembushal’ - aan de Franciscusweg in Kerkelanden. De vrachtwagen is met z’n zeventigduizend ton gewoon te zwaar voor veel wegen.

Fluitje

’Ome Joop’ heeft zijn eigen manier van lesgeven. Hij wint het vertrouwen van de meest bange kinderen. Ouders mogen de les altijd bijwonen. „Hij was kind met de kinderen. Speelde gewoon mee. Liet zijn fluitje in het water vallen en zette het op een huilen. Kinderen leerden zo met een dolletje duiken. Of hij liep als Kabouter Plop met een omgekeerde broek op zijn hoofd. Mensen dachten wel eens: ’Wat doet die man toch achterlijk!’ Maar kinderen vonden het geweldig!”

Droom

„Wij lieten hem lekker zijn gang gaan. Hij zei altijd: ’Leef je eigen droom. Trek je van niemand wat aan. Ze praten toch wel over je’. Zijn droom was eigen baas zijn. Met kinderen werken, contact met mensen, vrijheid.”

De dochters typeren hun vader als ’zorgzaam’. Hij vlecht hun haren, zegt elke dag dat-ie van ze houdt. Als een hersenbloeding hun moeder treft, verzorgt hij haar. „Tot het thuis niet meer ging en ze naar De Beukenhof moest.” Ze erven zijn liefde voor de natuur. ,,Hij sloeg nog geen mug dood. Liet wespen van een klodder jam uit zijn hand eten. Ik zwem zelf ook tussen haaien”, zegt Carline Hopman.

Gezondheid

Vanaf 2011 holt zijn gezondheid achteruit. Ome Joop ligt een paar keer op het randje van de dood. ,,Toen hij uit het ziekenhuis kwam dachten we: ’Nu stopt hij wel’. Maar hij trok zo zijn zwembroek weer aan. Hij hing aan het leven. Wilde niet dood. Hij zei altijd: ’Hier alles goed, niks aan de hand’.”

De laatste jaren woont hij in verpleeghuis Naarderheem. De Zwembus is overgenomen door een Renault-liefhebber uit Hoorn. „De oplegger is losgekoppeld. Het zwembad staat daar nu in de tuin.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.