Zorg over kortingen Hilversum

Hilversum

Van tevredenheid tot grote bezorgdheid. De Hilversumse raadsfracties reageren met zeer gemengde gevoelens op financiële plannen van het college, die uitmonden in een bezuiniging van 13,5 miljoen euro.

De raad discussieert woensdag en donderdag over de forse bezuinigingen.

De meeste oppositiepartijen zetten grote vraagtekens bij de manier waarop het college met de forse 'tegenvallers' vanuit Den Haag omgaat. Zo stelt de SP dat het huidige 'rechtse' college het onderling alleen eens is over het afschaffen van subsidies. Hiervan worden ouderen, jongeren en daklozen de dupe. Ook de bibliotheek en het maatschappelijk werk zitten in de hoek waar de klappen vallen.

De partij constateert verder dat de schulden van de gemeente én de woonlasten van de burgers oplopen, maar dat er - in tegenstelling tot de beloften - niet bezuinigd wordt op ambtenaren. Dit laatste is ook tegen het zere been van Leefbaar Hilversum, dat verder kritiek heeft op de bezuinigingen op 'evenementen, sport, groen en speelvelden'. De partij stelt onder meer voor om na zeven uur 's avonds geen parkeergeld meer te heffen en medio volgend jaar één wethouder (van vijf naar vier) in te leveren. Hart voor Hilversum maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen op welzijn, en dan met name op de Wmo. GroenLinks en CDA missen vooral heldere keuzen in de collegeplannen. GroenLinks wil meer aandacht voor duurzaamheid en de financiën achter bouwprojecten.

ChristenUnie, de laatste oppositiepartij, stelt dat de gemeentebegroting 'sober en realistisch' oogt. Grote evenementen op het gebied van sport en uitgaan en grote culturele organisaties (zoals De Vorstin en Museum Hilversum) die de gemeente veel geld kosten moeten op eigen benen gaan staan. De partij is verder gekant tegen bezuinigen op het beheer en onderhoud van wegen.

Magere jaren

Collegepartijen D66, VVD en PvdA zijn positief. De liberalen halen nog wel uit naar de vorige wethouder financiën (Karin Walters van de SP), die 'in de vette jaren niet heeft gespaard'. Dit maakt 'de pijn in de magere jaren des te groter'.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.