Speurtocht naar plek kunstwerk in Laren gaat door

Voorzitter van de historische kring Bas Holshuijsen (r) en oud-tekenleraar en kunstschilder Hans van Deuren, die het werk van smeltovens redde. Op tafel het deel van het kunstwerk dat betrekking heeft op het Singer theater.© Leo Janssen

Joost Reijnders
Laren

Het staat nog steeds in een stuk of twaalf stukken opgeslagen in de tuin van Laarder Hans van Deuren, het muurkunstwerk dat hij nog net van de smeltoven wist te redden. De zoektocht naar een waardige plek van dit werk van Laarder Cees Snoey sr. verdient het ook, vinden velen.

Voorzitter Bas Holshuijsen van de historische kring toont interesse, komende dinsdag is er op het raadhuis een gesprek met cultuurwethouder Karin van Hunnik.

Ze is van Larens Behoud, en als er iets behouden moet worden, vindt oud-cultuurwethouder Leo Janssen, is het wel dit werk van Snoey.

Hij maakte het in 1971 aan de hand van een tekening van de Hilversumse kunstenaar Jacques de Wit, tot dan vooral bekend om zijn werk voor katholiek religieuze opdrachtgevers.

De Wit tekende een beeld van het dorpsleven in de eerste helft van de vorige eeuw. Cees Snoey, decorbouwer bij de omroep en bij het Singer, maakte het. Het hing bijna vijftig jaar door velen onopgemerkt tegen de zijmuur van de Albert Heijn aan de kop van de St. Janstrraat.

Volgens Janssen is er volop interesse voor het bijzondere muurornament. Maar vind maar eens een plek voor een ijzeren kunstwerk van vijftien bij één meter.

Hans van Deuren droomde er al van dat het voor de blinde buitenmuur van het Singer aan de Naarderstraat zou komen te staan ’als een verbinding tussen het oude Laren en het nieuwe Singer’.

Dat het Singer het aanbod van Van Deuren wat minzaam afwees - ’Het past niet in ons presentatie- en verzamelbeleid’ - viel niet bij iedereen even goed. Zeker niet bij Leo Janssen: ,,Er gaat elke jaar een heleboel subsidie naar het Singer; de band tussen het Singer en Laren moet stevig blijven, het moet geen nationaal museum worden dat toevallig in Laren staat.’’

Terwijl veel inwoners van het dorp in den vreemde van de zon aan het genieten zijn, broeit het in Laren door.

Wethouder van dienst Peter Calis zei al in een eerste reactie na het redden van het muurornament van de smeltovens: de buitenmuur van het Brinkhuis. En volgens Janssen zijn de Vrienden van het Brinkhuis zeker geinteresseerd.

Janssen: ,,Eerst maar eens zien of de wethouder achter ons staat. We moeten nu draagvlak creëren. Daarvoor gaan we, samen met Bas Holshuijsen van de historische kring, een comité oprichten. Wat me stoort is die afstandelijkheid. Dit werk is puur Larens. Laarders lijken dan misschien wat patserig aan de buitenkant, de echte rijkdom zit van binnen; de organisatiegraad is hier heel hoog, en dat draagvlak, dat komt er wel.’’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.