Weesp snel van start met uitvoering Museumplan

Tamar de Vries
Weesp

Nu de gemeenteraad een klap heeft gegeven op het Museumplan 2015-2018, kan er een begin worden gemaakt met de uitvoering.

Doel van het plan is om meer mensen (en niet alleen kenners) in aanraking te brengen met de historie van Weesp. ,,We willen dat de collectie in het museum ’het verhaal van Weesp vertelt’,’’ legt Claudia Jonges, één van de auteurs van het plan, uit. ,,Daarmee willen we meer toeristen trekken, gezinnen met kinderen en scholieren.’’ Dat heeft consequenties voor de collectie, zoals het Loosdrechts en Amstelveens porselein. De delen van de collectie die niet het eigen Weesper verhaal vertellen, gaan in depot.

Een belangrijk onderdeel van het museumplan dat al dit jaar zijn beslag krijgt is de verbrede openstelling van het gebouw waarin het museum is gevestigd, het neoclassicistische stadhuis van Weesp. ,,Zo willen we aansluiten bij de rondleidingen op vrijdagavond van de Historische Kring’’, vervolgt Jonges. ,,Door als museum minder op zichzelf staand te zijn, hopen we meer toeloop te krijgen.’’ De huidige beperkte openingstijden van het museum houden verband met het kleine aantal vrijwilligers. Door meer vrijwilligers aan te trekken, kan het museum vaker en langer open zijn. ,,Als het gebouw vaker open is, zijn voorbijgangers ook meer geneigd om binnen te stappen. Daarom willen we ook al dit jaar starten met de publieksbegeleiding.’’

In de uitvoering van het musemplan wordt volgend jaar begonnen met de digitale registratie van de collectie. Met het digitale registratiesysteem zijn gegevens over de collectie via internet te raadplegen, zodat ook minder tentoongesteld hoeft te worden.

De grootste verandering waar het Museum Weesp mee te maken krijgt de komende jaren, is de integratie van het stadhuis en het museum.

Vrouwe Justitia

,,Het zou leuk zijn als bezoekers rond kunnen lopen door het hele gebouw en niet alleen door het museum’’, vervolgt Jonges. ,,De bijzonderheden van het gebouw uit de tijd dat het nog een gerechtsgebouw was, Vrouwe Justitia in de hal en de cellen onder een van de huidige wethouderskamers zijn voor bezoekers uitermate interessant’’. Dat betekent wel dat de wethouders Heijstee, Eijking en Tuning intern verhuisd moeten worden.

De mooie kamers met uitzicht op de binnentuin komen het meest in aanmerking voor huisvesting van de museumwinkel en het museumcafé. ,,Een museumwinkel en -café zorgen ervoor dat bezoekers langer blijven en maakt van het museum een plek wordt waar meer te beleven is.’’ Winstgevend zal het vernieuwde museum niet worden, maar het kost de gemeenschap idealiter wel minder geld, besluit Jonges.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.