Place du Tertre-festijn in tropisch Kortenhoef

Kleine Isa maakt tijdens het Place du Tertre-festijn haar eigen kunst. Foto: Studio Lastermans/Leon Dakkus

Kleine Isa maakt tijdens het Place du Tertre-festijn haar eigen kunst. Foto: Studio Lastermans/Leon Dakkus

Tamar de Vries
Kortenhoef

Amateurkunstenaar Martin van de Broek (57) uit Kortenhoef viel zaterdag van de ene verbazing in de andere. Eerst werd op het Place du Tertre-festijn aan de Kortenhoefsedijk zijn olieverflandschap door de vakjury tot winnende inzending uitgeroepen en vervolgens kon hij het ook nog eens voor 750 euro verkopen!

Van de Broek, geboren en getogen in Kortenhoef, is eigenlijk hét voorbeeld van de amateurkunstenaar. ,,Ik teken en schilder al sinds mijn schooljaren, maar ik ben autodidact. Nooit les gehad. De laatste jaren werk ik met olieverf en maak ik bij voorkeur landschappen.”

Kunstenares en cursusbegeleidster Ingrid Jansen, die het steeds populairder wordende Place du Tertre-festijn al voor de zesde keer organiseerde, noemt Van de Broek een natuurtalent.

Van de 86 cursisten van het Art to Join-atelier, gelegen aan het erf van Mieke en Dirk Zijderveld aan de Kortenhoefsedijk, exposeerden er veertig hun werken in 28 kramen op het gelegenheids kunstplein. Voor de door Van de Broek gewonnen wedstrijd waren 160 inzendingen, waaruit na een voorselectie 25 werken overbleven die door een vakjury kritisch werden bekeken.

Het Place du Tertre-festijn aan de Kortenhoefsedijk is vernoemd naar het beroemde pleintje in de Parijse kunstenaarswijk Montmartre, waar sinds de hoogtijdagen van Pablo Picasso kunstenaars en portrettisten hun kunst aan de man brengen. Met hetzelfde idee organiseerde Ingrid Jansen een Place du Tertre in Kortenhoef. ,,Het begon als een bijeenkomst waar mijn cursisten hun gemaakte werk aan familie en vrienden konden tonen, maar al gauw kwamen er steeds meer mensen een kijkje nemen.” Die konden zaterdag heel diverse kunstwerken bekijken en kopen, van aquarellen door Gabi den Adel tot olieverf van Van de Broek en bijzondere lederkunst van Maïesta Berckmans. Ook fraaie uilen van de hand van Cia Schutte. En trots konden sommige amateurkunstenaars melden dat ze wat verkocht hadden. Zo kocht bij het scheiden van de markt een bezoeker nog een werkje van de oudste deelnemer Sita van de Koppel (87) uit ‘s-Graveland, die al dertig jaar les krijgt van Ingrid Jansen. ,,Een polderlandschapje hier bij Kortenhoef, dat de mevrouw die het kocht herkende omdat ze er langs komt bij haar kanotochten.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.