GNR loopt mogelijk 1,1 miljoen euro mis

Het GNR-kantoor in Hilversum.© Archieffoto: Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Hilversum

Het vertrek van de provincie Noord-Holland en Amsterdam zou een forse financiële aderlating voor het GNR betekenen.

Het afscheid zal gepaard gaan met het doorbetalen van de bijdragen gedurende enkele jaren, of met een eenmalige afkoopsom, maar dat is, op de langere termijn gezien, niet meer dan een schrale troost.

In 1992 hebben alle participanten in een samenwerkingsovereenkomst (SOK) afgesproken dat zij elk jaar een percentage van het exploitatietekort van het GNR voor hun rekening nemen. Voor de provincie gaat het om 25 procent, voor Amsterdam om tien procent en voor de Gooise gemeenten samen 65 procent. Die laatste kostenpost wordt over Hilversum, Huizen, Gooise Meren, Laren en Blaricum verdeeld op basis van de inwonertallen.

Stijgen

Probleem is dat het exploitatietekort van het GNR in de afgelopen jaren - ondanks allerlei maatregelen - is blijven stijgen. Voor de provincie betekende dit dat de verplichte bijdrage in de periode 2008-2018 is toegenomen van 482.000 naar 722.000 euro. En het einde is niet in zicht.

Rijwielpaden

In de concept-begroting voor volgend jaar wordt uitgegaan van een Noord-Hollandse bijdrage van 802.000 euro. In die bedragen zitten ook de kosten voor het beheer van de rijwielpaden. Volgens de SOK komt maar liefst veertig procent van die kosten voor rekening van ’Haarlem’.

Ook de bijdrage van Amsterdam, dat al vanaf 2011 uit het GNR wil treden, is in de afgelopen jaren navenant gestegen. Van 170.000 in 2008 naar 266.000 in 2018. Voor volgend jaar gaat het om 297.000 euro.

Sponsors

Lukt het beide participanten om eruit te stappen, dan loopt het GNR op jaarbasis 1,1 miljoen euro mis. Bezuinigen en het werven van sponsoren lukt nog niet erg. De Gooise gemeenten hebben een jaar geleden hun bijdragen structureel verhoogd om de modernisering van het GNR mogelijk te maken. Het is zeer de vraag of de gemeenteraden opnieuw de portemonnee willen trekken. Zeker omdat het om flinke bedragen gaat.

Er zullen - naast de Nationale Postcode Loterij die al heel veel bijdraagt - andere externe sponsors gevonden moeten worden. Dat GNR na het vertrek van de provincie en de hoofdstad in (financieel) zwaar weer komt, is onvermijdelijk.

Lees ook: Provincie stapt ook uit GNR

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.