Foutje kost stichting MEE Gooi & Vecht 1,2 mln euro

Adri Klinkenberg
Hilversum

Het gebruik van het woordje ’ontslagvergoeding’ in plaats van ’wachtgeld’ dreigt stichting MEE Gooi & Vecht 1.290.476 euro subsidie te kosten. De in 36 gemeenten werkzame hulpverleningsinstantie voelt zich zwaar gedupeerd en stapte maandag naar de Raad van State.

In 2014 moest MEE 45 man ontslaan vanwege de transitie van AWBZ-bekostiging naar Wmo-bekostiging door de gemeenten. In overleg met de vakbonden kregen de ontslagen medewerkers een ontslagvergoeding mee en er kwam een sociaal plan. Dat stuitte op bezwaren van Zorginstituut Nederland (ZIN) die sinds 2015 de subsidie verstrekt.

Voor het uitkeren van wachtgeld had MEE tien procent van de totale subsidie mogen gebruiken maar het uitkeren van ontslagvergoedingen wordt niet gesubsidieerd waardoor MEE die uit eigen zak moet betalen. In geld maakt het geen verschil, zo bleek maandag bij de Raad van State. Slechts bij één van de 45 ontslagenen was de uitkering hoger dan wanneer het wachtgeld zou zijn geweest.

,,Het lijkt kinderachtig maar dat zijn we niet’’, zegt een woordvoerster van ZIN. ,,We kunnen er niet achteraf het etiket wachtgeld op plakken’’.

Dat bestrijdt MEE. ,,We hoeven er geen frauduleuze handeling voor te verrichten om het etiket te veranderen’’.

Het lijkt om een misverstand te gaan. MEE zegt dat in 2014 een e-mail moet zijn gemist waarin op het probleem zou zijn gewezen.

Schraler

Directe gevolgen voor de ruim duizend cliënten van MEE in het Gooi en de Vechtstreek zijn er niet, verklaarde bestuurder Hugo van de Kamp.

Maar indirect merken de cliënten het wel omdat de organisatie schraler wordt. ,,Het is tien procent van ons budget. Terwijl de uitgaven al steeds meer onder druk komen te staan.’’

Ondersteuning

MEE biedt landelijk in 22 regio’s ondersteuning aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel of verstandelijke en zintuigelijke handicaps. Het gaat om hulp bij het vinden van werk of ondersteuning bij sociale problemen. Sinds 2015 wordt de instelling betaald uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Uitspraak van de Raad van State over circa zes weken.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.