Rex’ nieuwe stijl is ’art deco meets Miami’ in Hilversum

Puntjes op de i, even het spiegelplafond poetsen.

Puntjes op de i, even het spiegelplafond poetsen.© Foto’s Studio Kastermans/Leon Dakkus

Annemarie de Jong
Hilversum

Vooraf beloofde Marco van Velthooven ’een heel nieuwe Rex’ op de Groest. Onmogelijk, kán niet binnen drie weken, dachten critici.

,,Maar het is gelukt. En hoe! De boel is van top tot teen verbouwd”, aldus de trotse eigenaar van restaurant Rex. „En dat in zo’n korte tijd. Écht bijzonder hoor. Er is kei- en keihard doorgewerkt. Ook in de weekeinden. Ja weet je, elke dag dat je dicht bent kost geld.”

Trots? ,,Ja natuurlijk, wat dacht jij, mega. Eerst Meddens geopend, met zo’n opvallend interieur, en vervolgens in no time de Rex verbouwd. Ik voel dat dit het moment is om te knallen.”

Wc-pot

Op de stoep voor het restaurant, gevestigd in de iconische theaterbioscoop uit 1913, staan kartonnen dozen hoog opgestapeld. De wind blaast er een paar om. Snel worden ze naar binnen getild. Het wemelt er van de bouwvakkers. De een sluit een wc-pot aan en de ander behangt het laatste stuk kale muur. Het plan is vandaag de deuren te openen. Lukt dat wel? ,,Ja natuurlijk. Je móet een deadline hebben, anders blijf je klussen”, zegt de horecaondernemer.

Marco van Velthooven helpt de boel klaarmaken voor vandaag.

Marco van Velthooven helpt de boel klaarmaken voor vandaag.© STUDIO KASTERMANS/LEON DAKKUS

Tien jaar na de start van Rex verdween het interieur van designer Eric Custer in de container. ,,Ja dat deed pijn. Het zag er nog mooi uit, kapitaalvernietiging eigenlijk, maar het was tijd voor iets heel nieuws.”

Rex nieuwe stijl - een ontwerp van Leban - is onherkenbaar. ,,Het was een lange pijpenla, maar nu met de U-vormige bar als blikvanger en spannende hoekjes, is dat gevoel totaal verdwenen.” Diepgroen, oudroze en donkerrode muren. Een intieme nis met geweven gobelin-stof met bloemmotief en spiegelplafond. Messingkleurige hekjes als roomdividers tussen hoge tafels en lage zitjes. Van Velthooven: ,,Art deco meets Miami.”

Droogbloemen

Opvallend is de muur met grote ouderwetse medaillons gevuld met droogbloemen. ,,’O mooi, dat is van vroeger’, riep mijn moeder”, grijnst Van Velthooven. ,,We richten op ons op vrouwen. Die bepalen waar gegeten wordt. Dan komen de mannen vanzelf wel.”

Ook de menukaart is verbouwd. Lunchklassiekers als steak tartare en salade met kip blijven. Evenals de cocktails. Maar het diner met grote vleesgerechten is ingewisseld voor ’streetfood’ als crab cakes, dim sum, taco’s en patatje rendang. ,,Lekkere gerechten om te delen.” De vitrine wordt gevuld met cheesecake met blauwe bessen en andere taart. ,,Sweet als hell. Lekker na het shoppen met je vriendinnen.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.