Analyse: Oud(er) zeer bij lokale omroepen

Ruud Bochardt (midden) actief bij Omroep Hilversum.© Archieffoto: Studio Kastermans

Eddie de Paepe
Hilversum

Dat regionale omroepen NH Gooi en GooiTV de komende jaren samen in Hilversum aan de slag gaan lijkt uitgesloten. Daarvoor is er teveel oud zeer.

De zendmachtiging van NH Gooi (een samenwerkingsverband van NH, RTi en 6FM) eindigt in februari volgend jaar. De omroep wil graag opnieuw voor vijf jaar - of korter bij een gemeentelijke fusie - een licentie krijgen.

GooiTV, dat tv-uitzendingen in Gooise Meren en Wijdemeren verzorgt, wil echter ook in de Mediastad aan de gang. De gemeenteraad van Hilversum moet, als het even kan vóór eind oktober, haar keuze doorgeven aan het Commissariaat voor de Media. Maar eerst moet het college proberen de concurrenten te bewegen tot een fusie of een zeer nauwe samenwerking.

In deze krant stelde GooiTV-directeur Ruud Bochardt deze week al dat een fusie niet aan de orde is. Dit vanwege ’de onderlinge verhoudingen’ en ’het verleden’.

Mislopen

Bochardt doelde daarmee op het (gedeeltelijk) mislopen van de plannen voor een streekomroep. RTi (Hilversum) en 6FM (HBEL-gemeenten) haakten vroegtijdig af omdat zij niet wilden samenwerken met een commerciële partij, Enter Media, uitgever van diverse lokale weekbladen in deze regio. Zo’n publieke samenwerking was uit den boze, meenden RTi en 6FM. ’Slecht en in deze tijd achterhaald’, serveerde wethouder Wimar Jaeger deze opstelling indertijd af. Bochardt sloot zich daar - uiteraard - bij aan. De inhoudelijke bijdrage van een commerciële uitgever noemde hij ’een absolute noodzaak’ voor het journalistieke niveau.

Startpunt

De principiële verschillen en het onderlinge gekissebis tijdens de vorming van de streekomroep bieden geen gunstig startpunt voor de - door het Commissariaat voor de media (en dus de gemeente) gewenste - nauwe samenwerking tussen de concurrenten.

Maar er zitten meer en oudere lijken in de kast. Bochardt was in het verleden namelijk lange tijd directeur/hoofdredacteur/programmamaker/presentator bij Omroep Hilversum. Deze lokale omroep kwam ruim tien jaar geleden in zeer zwaar weer te verkeren. Dat resulteerde in oktober 2007 in een vernietigend rapport van Pieter Landman, een extern adviseur die door de gemeente Hilversum in de arm was genomen. Landman (oud-programmaleider bij BVN) constateerde dat Bochardt en zijn bestuur onder leiding van Henk Kok verantwoordelijk waren voor de onoplosbare financiële en organisatorische problemen bij de lokale omroep. Omroep Hilversum, dat een schuld van maar liefst vier ton bij de KRO bleek te hebben opgebouwd, was voor de gemeente in de loop der jaren een bodemloze put geworden. ’Opheffen en opnieuw beginnen’, luidde Landmans (bindende) advies. Zo geschiede.

Uit de rokende puinhopen verrees uiteindelijk RTi, met deels teleurgestelde en/of verontwaardigde oud-medewerkers van Omroep Hilversum.

Gat

De met pek en veren overladen Bochardt zocht en vond (na Platform H/Media het Gooi) een nieuw gat in de markt in Gooise Meren, later uitgebreid met Wijdemeren. RTi bleef actief in Hilversum, maar had te kampen met interne strubbelingen. Zoals de hoog opgelopen ruzie tussen penningmeester Frans van Osch en voorzitter Arya Tariverdi.

Met name bij RTi, dat alle perikelen overleefde, schrokken ze zich rot toen bekend werd dat er een kaper op de kust was. En wat voor een: een oude vijand heeft zich voor de kust van de mediastad gemeld. Binnenskamers wordt bij NH Gooi ongetwijfeld koortsachtig overlegd hoe die aanval kan worden afgeslagen. Het is zaak om snel wat extra witte voetjes bij de gemeente Hilversum te scoren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.